Diumenge, 28 de Febrer de 2021

Convoquen una concentració per exigir al Govern que aposti per la potabilització de l'aigua local a la Conca de Barberà

El president Torra es desplaça aquest dissabte a Santa Coloma per signar el conveni del projecte d'abastament d'aigua

10 de Juliol de 2020, per ACN
  • Les fonts de les Canelles, a Santa Coloma de Queralt

    ACN

Plataformes veïnals de la Conca de Barberà exigiran al president Torra i al conseller Calvet que apostin per la potabilització de l'aigua local, aprofitant la seva visita aquest dissabte al territori. Torra i Calvet assistiran a la signatura del conveni per a la redacció del projecte d'abastament d'aigua, molt esperat a la Conca donats els problemes que arrosseguen des de fa anys nou municipis del nord de la comarca. Aquestes plataformes discrepen del projecte (la connexió al CAT) i proposen, com a alternativa, aprofitar el volum d'aigua del subsòl i instal·lar plantes potabilitzadores gestionades municipalment. Aquest moviment veïnal ha pres força arran la implantació dels parcs eòlics projectats, a la qual també s'oposen frontalment.

La plataforma Volem Aigua Potable! s'oposa a l'arribada d'aigua de l'Ebre com a solució per fer arribar aigua potable a aquests pobles de la Baixa Segarra. Considera que la comarca gaudeix d'un gran volum d'aigua en el subsòl, fet que fa recomanable la instal·lació de plantes potabilitzadores municipals. D'altra banda, des de Sobirania Energètica Baixa Segarra i la Plataforma d'Afectades per la Concentració d'Aerogeneradors, s'assenyala que, si es materialitza la instal·lació de 138 aerogeneradors de 196 metres d'alçada, suposarà "un dany irreparable per a una comarca on actualment ja s'ubiquen 200 molins".

Les tres plataformes remarquen que cap d'aquests dos projectes respon a un model sostenible d'aprofitament dels recursos locals, tant pel que fa a l'energia eòlica (quan, segons diuen, es preveu que es consumeixi a més de cent quilòmetres del lloc de producció), com a l'aigua de l'Ebre (que es preveu que arribi mitjançant un transvasament des de Sarral).

Sobirania Energètica Baixa Segarra, la Plataforma d'Afectades per la Concentració d'Aerogeneradors i Volem Aigua Potable! també lamenten "l'opacitat i la manca de planificació" amb què s'estan gestionant aquests projectes. Finalment, reclamen que la ciutadania sigui consultada pels diferents escalafons de l'administració (nacional, provincial, comarcal i local) i que es compti amb l'opinió del teixit associatiu que la conforma, "tenint en compte la rellevància i la transcendència per al territori d'aquests projectes", manifesten.

A favor de la potabilització de l'aigua local

Davant la visita del president Torra i el conseller Calvet per rubricar l'acord per la portada d'aigua de l'Ebre a nou municipis de la Baixa Segarra, que porten quinze anys sense aigua potable, la plataforma ciutadana es mostra escèptica respecte al projecte. Diuen que els promotors de l'acord (Agència Catalana de l'Aigua, Diputació de Tarragona, Consell Comarcal de la Conca de Barberà i ajuntaments) no han informat sobre les condicions pactades: quines conseqüències mediambientals tindrà la canalització, quin serà el preu de l'abastament i quin organisme el fixarà, i què passarà en cas de restriccions. La plataforma argumenta que hi ha una gran quantitat d'aigua disponible en el subsòl, motiu pel qual insisteix a defensar la creació de potabilitzadores locals que permetin l'autoconsum dels municipis afectats.

En contra de la massificació d'aerogeneradors

Les plataformes reclamen una planificació sobre el model energètic que englobi tot el país, amb equitat territorial. Alerten de les previsibles conseqüències negatives que comportarà la massificació d'aerogeneradors a la zona, quan, per contra, l'impacte econòmic al territori avisen que serà mínim. "Les empreses promotores, a diferència d'altres projectes anteriors, només pagaran als municipis l'impost sobre béns immobles i el corresponent a la llicència d'obres: una hipoteca molt cara, a parer de Sobirania Energètica Baixa Segarra i la PACA", exposen.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics