Dimarts, 19 de Març de 2024

L'arquebisbe de Tarragona lamenta que alguns avis han mort 'literalment abandonats' durant la pandèmia

Planellas carrega contra residències que només busquen 'negoci' i demana reflexionar sobre la situació de la gent gran

19 de Juny de 2020, per ACN
  • Una imatge de Planellas

    ACN

L'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, demana "una revisió profunda" sobre la situació de la gent gran i crida a recuperar "el cicle de solidaritat entre els nostres avis, pares i fills, i no deixar-los simplement mal aparcats en un voral dels nostres geriàtrics". En la carta dominical d'aquesta setmana, Planellas constata que la covid-19 ha tret a la llum el "patiment" de molts avis en residències que, critica, "han nascut com un simple negoci" en alguns casos. L'arquebisbe també apunta que la pandèmia ha fet que alguns d'ells morissin "literalment abandonats". "Altres han mort sols en un llit d'hospital, sense l'escalf de cap familiar, acaronats tan sols per una màquina i, en el millor dels casos, per algun sanitari", ha afegit.

Planellas ha insistit que no té "ànim de generalitzar" ni de "menystenir l'altruisme d'institucions i de determinades fundacions -algunes d’elles religioses-", però ha afirmat que cal constatar que "força residències han nascut com un simple negoci". "Fins i tot els mitjans han publicat que n'hi ha que pertanyen a fons anomenats voltor, que cotitzen a la borsa i estalvien tot el que poden en les cures", ha assenyalat. L'arquebisbe ha assegurat també que, en alguns casos, la realitat desmunta les argumentacions que defensen que les residències eren "uns espais ideals on la gent gran hi anava perquè preferia tenir la vida solucionada, el menjar a punt i el llit arreglat".

"A l'hora de la veritat, la nostra societat opulenta i del benestar, lligada al mateix temps a una baixada de la natalitat, a una cultura urbana i a l'emancipació de les generacions joves, ha anat trencant el cicle natural de la solidaritat generacional. Aquest trencament ha comportat en ocasions confinar en geriàtrics la nostra gent gran, després d'haver-los espremut", ha alertat. "Hi ha persones dependents que, generalment, després de grans renúncies i sofriments, l'única alternativa viable és ingressar-los en una residència. Però, per altra banda, també hi ha molts avis, amb bona mobilitat de cos i de cap, que hi són portats perquè es considera la millor solució, la millor que la família s'inventa simplement per aconseguir un grau més gran d'una mal anomenada 'llibertat'", recull la carta dominical.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  20 de Juny de 2020

Qui parla de negocis?

És evident que un bon grapat d'entitats, associacions i grups busquen negoci! Aquells que tenen poder i diners no fan gaire coses per aturar això! Quan entrem en temes filosòfics i obliden com funciona el sistema en gran part de Europa estem parlant de teories personals que no serveixen a certes comunitats. Qui vulgui peix que vagi a pescar, a molts altres no ens agrada menjar sempre peix i quan en volem el paguem.

Pepito de l'arena  20 de Juny de 2020

Que pagui l'Opus

Algú em sap dir que ha fet aquesta secta (a banda de resar el rosari) en favor de la gent gran de que parla? Quines donacions milionàries ha fet per paliar la Covid?