Diumenge, 11 d'Agost de 2024

Desbloquejats els fons nuclears, que arribaran en un primer pagament al setembre de 174.000 euros

La meitat dels diners de la convocatòria extraordinària d'enguany es repartiran als 96 ajuntaments al setembre

27 de Juliol de 2023, per Jordi Siré/ Ebre Digital
  • Reunió de l'òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear al Consell Comarcal del Baix Camp

    ACN

La segona reunió de l’òrgan de governança dels fons nuclears, celebrada aquest dijous a la seu del Consell Comarcal del Baix Camp a Reus, ha concretat els pagaments únics als municipis que entren dins de la zona d’afectació delimitada per la llei aprovada al Parlament el desembre de l’any passat (i que enguany i de manera extraordinària anirà a tots per igual), i ha definit els criteris que s’utilitzaran a l’hora de definir què es consideren com a projectes estratègics que es podran finançar amb els recursos procedents d’aquest impost a partir de l’any vinent.
 
Segons explicava a EbreDigital el secretari d’Empresa i Treball, Albert Castellanos, que ha presidit la reunió en la seva condició de representant del departament que canalitza el retorn al territori del 50% de l’impost, “hem trobat la manera de traslladar els recursos als ens locals corresponents a l’any 2023 d’una forma molt més senzilla”. L’eina escollida és “una transferència que arribarà el mes de setembre per mitjà d’una resolució del conseller (Roger Torrent) a tots els ajuntaments -descartant així altres vies administratives com la dels convenis, més llargues de tramitació-. Això són molt bones notícies perquè vol dir que els 96 municipis que es troben dins de l’àrea d’afectació rebran una primera liquidació de 174.000 euros per desenvolupar activitat de promoció econòmica i crear llocs de treball”. Aquesta serà una bestreta respecte al total del qual s’espera recaptar per l’impost a partir del segon semestre d’enguany (la xifra aproximada de retorn estaria al voltant dels 30 milions d’euros, si bé la quantitat no és fixa perquè està lligada a l’activitat final de les nuclears).
 
Alhora, “hem decidit que a la zona Penta 1, on van gairebé el 50% dels fons, els recursos es destinin a l’atracció d’inversors industrials estratègiques”, entre els quals destaca la inversió de la multinacional coreana ILJIN a Mont-roig del Camp. “S’ha determinat que aquest és un dels projectes més importants no només de la zona d’afectació nuclear sinó del conjunt de Catalunya en un sector tan important com el de l’automoció, que ha de fer aquesta evolució cap al vehicle elèctric. Tenir una fàbrica que genera més de 600 llocs de treball en un sector tan rellevant com el dels components de bateries ens sembla, i així li ha semblat també a l’òrgan de govern, que és un dels projectes més importants als quals podríem donar suport”, explicava el secretari d’Empresa.
 
Castellanos també ha avançat les regles del joc per a aportar recursos a les iniciatives empresarials que es puguin beneficiar els fons, que en forma de reglament serà aprovat a la reunió de l’òrgan prevista per al mes d’octubre. Hi haurà “dues línies específiques incorporades dins del programa d’ajuts d’inversió d’Alt Impacte”, un programa de subvencions de la Generalitat que passarà a constar d’aquests dos epígrafs “pensats específicament per la zona d’afectació nuclear. La primera d’aquestes línies està pensada a finançar projecte que impliquin la creació d’almenys cinc llocs de treball, i l’altra té com a objectiu cofinançar els actius fixos. La intenció és que els llindars d’entrada siguin més baixos” que els existents en l’actualitat de manera genèrica arreu del país, “i s’adaptin més a la realitat del territori. Estem parlant d’inversions de molta més petita quantia a les quals també se’ls ha de donar recolzament”. I en aquest sentit, els paràmetres que estaran vigents són els “finançar” amb diners procedents dels fons “fins a un 20% les inversions superiors als 500.000 euros que puguin ser considerades estratègiques, i fins a un topall màxim d’1 milió d’euros”. Castellanos també ha deixat la porta oberta a “flexibilitzar de cara a anys posteriors aquests criteris perquè s’hi poguessin acollir inversions que no arribessin a aquests llindars” en deferència a les especificitats territorials.
 
Solució salomònica als criteris de municipis grans i petits
 
El secretari d’Empresa també ha confirmat la resolució final a la polèmica sobre les ambigüitats que deixava obert el redactat de la llei, relativa a l’entrada dins dels òrgans de governança dels municipis més grans de les dues zones d’afectació, sense precisar si el paràmetre era per superfície o població. Una interpretació que va ser sotmesa a la resolució del criteri del Gabinet Jurídic Central de la Generalitat. Ens ha dit que eren interpretables els dos criteris, i per tant hem optat per l’opció més inclusiva, consistent en acceptar els municipis més grans i més petits de les dues zones d’afectació tant en criteri de població com de superfície, que són els que han estat convocats en el dia d’avui”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges