Dijous, 18 d'Abril de 2024

El Misteri de la Selva es representarà a la Sagrada Família

L'actuació a la Basílica, amb motiu del 40è cicle de representacions, tindrà lloc el 22 de setembre

23 de Febrer de 2019, per Redacció
  • Imatge d'arxiu del Misteri de la Selva del Camp

    Reusdigital.cat

El Misteri de la Selva, el drama sacre assumpcionista més antic d'Europa en llengua romànica, celebra el seu 40è cicle de representacions. Per commemorar l'efemèride, es traslladarà a la Basílica de la Sagrada Família el 22 de setembre. Anteriorment, l'obra ha estat representada a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma i Jerusalem, i enguany també a la capital catalana coincidint amb les festes de la Mercè de Barcelona. L'obra es donarà a conèixer en un espai amb capacitat per a 9.000 persones.

Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, el Misteri de la Selva del Camp es representa ininterrompudament des de 1980  per habitants del poble o per gent que hi està vinculada d'alguna manera. És un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya i una autèntica joia del teatre medieval. Va rebre el premi nacional de cultura popular a la millor iniciativa artística l'any 1994. El text, anònim, el va trobar l'historiador local Mossèn Joan Pié en una llibreta dipositada a l'Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV.

Posteriorment, la llibreta va passar a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment. Molt probablement, la redacció del Misteri ha de vincular-se amb la ciutat de Tarragona, per les referències tarragonines que hi ha a les estrofes de la croada contra els musulmans, text copiat després del Misteri. I continua amb una referència a Santa Maria del Miracle, nom de l'església medieval que hi havia a l'amfiteatre que toca a l'actual platja del Miracle. Sigui com sigui, la gent de la Selva se l'ha fet seu al llarg d'aquests més de 30 anys, a través del Patronat del Misteri de la Selva, i és considerat un dels principals patrimonis culturals del poble.

El fil argumental del Misteri porta Maria des de casa seva, lloc de la seva mort, fins a l'indret on és sepultada i finalment, fins a la glòria celestial. Cadascun dels dos grans passos de l'acció dramàtica (mort i sepultura, resurrecció i glorificació de Maria) és assenyalat per una baixada de Jesucrist des del cel, acompanyat d'àngels i de sants.

L'obra permet gaudir del refinament del lèxic trobadoresc i dels cants a cappella, que són interpretats majoritàriament amb la mateixa tonada que indica el manuscrit original. Pertanyen al repertori gregorià i polifònic dels segles XIII i XIV.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics