Dilluns, 30 de Novembre de 2020

El ple de Cambrils aprova l'exempció de les taxes d'obres menors i ocupació de via pública

15 de Maig de 2020, per Redacció
  • Una imatge del ple extraordinari

    Cambrils.cat

El ple de l'Ajuntament de Cambrils ha aprovat per unanimitat l'exempció del pagament de les taxes d'ocupació de via pública i de la quota de l'atorgament de llicències o comunicacions d'obres menors (ICIO) des de l'inici de l'estat d'alarma i fins a final d'any. D'aquesta manera, "l'Ajuntament vol ajudar a la reactivació econòmica del municipi i en especial dels sectors més perjudicats per les restriccions de l'estat d'alarma", s'ha fet constar.

L'alcaldessa, Camí Mendoza, ha obert la sessió posant de manifest que la convocatòria ple extraordinari responia a donar la màxima prioritat a les mesures fiscals que es poden impulsar des de l'Ajuntament. "En aquests moments ens toca jugar un paper cabdal per ajudar a empreses i autònoms, tornar a activar el teixit econòmic i crear riquesa per millorar la qualitat de vida de tota la ciutadania", ha afirmat. Però l'alcaldessa també ha recordat que l'àmbit d'actuació dels ajuntaments és limitat i no es poden substituir les competències de la Generalitat i de l'estat.

En aquest sentit, ha reclamat celeritat a les administracions superiors en l'activació d'ajudes a empreses i autònoms, polítiques sectorials, rebaixes o mesures fiscals, préstecs flexibles, cobertura dels treballadors, l'aplicació de la renda mínima vital i un pla de xoc per l'ocupació. Camí Mendoza també ha demanat "un finançament adequat als ens locals per poder fer front a l'atenció en primera línia a la ciutadania, que ara es veu amenaçada per la crisi". "La previsió d'una important reducció dels ingressos ha de ser corregida per un finançament adequat amb aportacions directes, l'ús lliure del superàvit i flexibilitat de la capacitat de despesa i endeutament", ha conclòs.

Modificació de les ordenances

Amb la modificació de l'ordenança número 16 quedaran exempts del pagament de la taxa les terrasses dels bars i restaurants, comerços i botigues, les guinguetes de la platja, les parades del mercadet ambulant, els artistes i pintors fins a 5m², i les obres que necessitin ocupar la via pública amb runes, tanques, puntals, anelles, bastides i altres instal·lacions anàlegs. El regidor d'Hisenda, Jaume Gila, ha explicat que la mesura respon a la necessitat de reprendre l'activitat econòmica, recuperar llocs de treball i oferir una imatge atractiva del municipi. A més, l'ús de la via pública amb la instal·lació de terrasses i exposició de mercaderies pot contribuir a compensar la disminució de capacitat a l'interior dels locals per les distàncies que s'han de mantenir.

L'exempció també beneficiarà a l'important nombre de petites i de micro-empreses i industrials locals que es dediquen directa o indirectament a la construcció i reforma d'edificis, i obres menors en general, i que ara no hauran de pagar la taxa per l'aprofitament especial de la via pública. D'altra banda, la modificació de l'ordenança número 5, que regula l'impost sobre les Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), també vol donar suport al sector local d'empresariat de la construcció i industrials que intervenen habitualment en l'execució d'obres privades.

En aquest cas, s'ha acordat l'exempció de la quota íntegra o bonificada de la taxa per l'atorgament de llicències o comunicacions d'obres menors que s'hagi meritat. Les persones interessades es podran deduir l'import a l'hora de presentar l'autoliquidació. La deducció s'aplicarà d'ofici quan l'impost s'exigeixi en règim de liquidació, sense necessitat de sol·licitud expressa de l'interessat. L'exempció no s'aplicarà als expedients que s'hagin iniciat amb anterioritat a la data de declaració de l'estat d'alarma, ni a les legalitzacions d'obres ja finalitzades amb anterioritat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics