Dissabte, 23 de Gener de 2021

El TSJC declara parcialment nul el Pla director urbanístic del CRT de Vila-seca i Salou

Aturem BCN World i el GEPEC demanen al Govern que desisteixi definitivament del projecte al CRT de Vila-seca i Salou

29 de Setembre de 2020, per Redacció/ ACN
  • Imatge d'arxiu dels terrenys on hi ha d'haver el CRT

    Reusdigital.cat

La Secció 3a de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a través d’una Sentència dictada aquest dimarts, ha declarat parcialment nul el Pla director urbanístic de reordenació de l'àmbit del centre recreatiu turístic (CRT) de VilaSeca i Salou.

Fonts del TSJC han apuntat que la declaració de nul·litat afecta el sector 1 del pla (Complex turístic integral), els usos principals del qual eren l’hoteler, el d’àrea de joc, el comercial i el d’oci. El veredicte es deu al fet que el Tribunal "ha pogut constatar que els espais lliures previstos al sector 1 no gaudien de la funcionalitat adequada", segons s'ha concretat en un comunicat.

L’ús i el gaudi "general d’aquests espais es pretenia sotmetre a unes limitacions i a uns criteris de disseny destinats a restringir sensiblement la seva destinació pròpia o natural, com podrien ser les de l’esbarjo o el lleure", s'ha precisat posteriorment. I tot això, "com a conseqüència de la inadequada ubicació de bona part en una zona de risc d’accidents greus, provinents de la indústria química".

L'assemblea Aturem BCN World i l'entitat ecologista GEPEC-EdC han celebrat aquest dimarts com una "victòria" que el TSJC hagi estimat parcialment el recurs contenciós administratiu que van presentar contra el Pla Director Urbanístic (PDU) de BCN World -ara Hard Rock- i que s'ha resolt amb la nul·litat de part del sector per risc químic. En un comunicat, ambdues entitats assenyalen que la decisió comportarà "la més que possible cancel·lació" del contracte de compravenda dels terrenys entre la Caixa, l'Incasòl i Hard Rock, valorat en 120 milions, atès que nombroses clàusules de l'acord quedaven supeditades a la no existència d'una sentència contrària.

Per tot plegat, els opositors demanen al govern que "desisteixi definitivament" del projecte. "Aquesta victòria és un pas més en el procés d'ensorrament d'aquest projecte fallit des de que va néixer", han manifestat Aturem BCN World i el GEPEC-EdC després que s'hagi conegut la sentència de la secció tercera de la Sala del Contenciós Administratiu del TSJC. Segons destaquen les dues entitats, els magistrats han estimat els arguments pels quals havien denunciat que les zones verdes, espais lliures i equipaments públics previstos es situaven en zona de risc químic. "Aquest fet contravenia la jurisprudència i normativa sectorial per la qual en zones de risc és incompatible situar zones verdes i equipaments públics, doncs no és possible el gaudi i benestar d'aquest espai per part de les persones el gaudi de les persones", apunten.

L'assemblea i l'entitat ecologista constaten que, amb aquesta sentència, el tribunal declara la nul·litat de l'ordenació del Sector 1 (Complexos Turístics Integrats), que és el que concentra bona part de l'edificabilitat del Pla Director Urbanístic, el qual inclou els terrenys on estava previst el desenvolupament dels complexos recreatius, comercials i de casinos. "Tot i que la sentència es pot recórrer al Tribunal Suprem en cassació, el principi de prevenció del risc a les persones ens permet confiar que els arguments esgrimits seran ratificats si intervé la segona instància jurisdiccional", subratllen.

El PSC demana al Govern que revisi el projecte

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha instat el Govern a revisar el projecte de BCN World perquè compleixi la normativa després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi tombat el pla director urbanístic que ordenava l'espai. Iceta ha demanat que es tramiti correctament el macrocomplex lúdic i hoteler complint "de forma molt estricta els requeriment ambientals i de seguretat" que emanen de la resolució judicial.

Considera també que el Govern ha de "garantir que no hi ha aportació de diner públic" en un projecte que, d'altra banda, assegura que suposaria "inversió, llocs de treball i esperança" que suposaria per al territori. "El Govern fa anys que no fa les coses bé en aquest terreny tot i comptar amb el nostre suport", ha assegurat el dirigent socialista, tot apuntant que s'ha "perdut massa temps" en la materialització d'aquest projecte perquè l'executiu "no ha estat l'alçada" a l'hora de garantir-lo.

Els alcaldes de Vila-seca i Salou (Tarragonès), per part seva, insten el Govern a modificar amb celeritat el Pla Director Urbanístic (PDU) del sector on s'ha de construir el projecte Hard Rock i que el TSJC ha tombat parcialment en considerar que les zones verdes, espais lliures i equipaments s'ubiquen en una zona de "risc d'accidents greus" per la proximitat del polígon químic. Tots dos han defensat aquest dimecres que la resolució no qüestiona el propi complex turístic i d'oci, i consideren que si es corregeixen aquests usos continua sent viable i les màquines "podrien començar a construir d'aquí a un any", segons l'alcalde de Salou, Pere Granados. La preocupació, segons reconeixen, és que la multinacional desisteixi i cancel·li la inversió.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges