Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Els pagesos de l’avellana faran una tractorada dimarts per denunciar 'l’oligopoli' de les empreses compradores

El sector diu prou davant uns preus 'inexplicablement baixos' i insta la Generalitat a actuar i sancionar

06 de Setembre de 2019, per ACN
  • Español (el segon per l'esquerra), mostra els cartells de la protesta amb altres membres del sindicat, aquest divendres

    ACN

El sector de l’avellana del Camp de Tarragona tornarà a treure els tractors al carrer, dimarts vinent, per denunciar “l’oligopoli” de les empreses compradores, a qui acusen de “forçar els preus a la baixa”. La protesta sortirà des de Reus, anirà en marxa lenta fins a Riudoms i el Morell, i acabarà a la Selva del Camp. Els pagesos es concentraran davant les sis principals empreses per denunciar que els estan “enfonsant”, segons el responsable de la fruita seca d’Unió de Pagesos, Rafel Español.

El sector ha tornat a denunciar aquest divendres que les cotitzacions de la Llotja de Reus són uns 40 cèntims inferior que la d’Itàlia i Turquia, i ha instat el departament d’Agricultura a fer ús de l’Observatori agroalimentari de preus i sancionar, si cal.

Unió de Pagesos ha cridat a la mobilització a la pagesia de la fruita seca i la garrofa dimarts vinent per traslladar a la ciutadania i a les administracions el què consideren “un abús” per part de les empreses que compren avellana als agricultors catalans. Segons ha denunciat aquest dijous el sindicat, els operadors privats d’avellana, mitjançant el reglament de la Llotja de Reus, són els que acaben determinant els preus que publica aquest ens de referència. Els preus fixats dilluns passat són uns 40 cèntims inferiors, de mitjana, als d’Itàlia i Turquia. Mentre aquí la lliura d’avellana negreta es cotitza a 1,70 euros i la resta de varietats oscil·len entre 1,45 i 1,55 euros, els principals mercats competidors tenen uns preus d’entre 1,70 i 2,30 euros la lliura.

El responsable nacional del sector de la fruita seca, Rafel Español, ha denunciat que les empreses compradores estan funcionant com “oligopoli” des de fa temps i forcen els preus a la baixa. Per aquest motiu, ha demanat a les cooperatives que es desmarquin del comerç privat i tinguin com a prioritat la liquidació adequada del fruit al professional. “Així el sector no pot seguir. L’estan enfonsant i arruïnant, perquè venim de la pitjor temporada que es recorda, que va ser un desastre, i el sector no té liquiditat”, ha lamentat Español. En aquest sentit, el responsable sindical s’ha queixat que els préstecs bonificats i les ajudes articulades pel Departament d’Agricultura encara no han arribat als pagesos.

Una de les principals exigències del sector a la Generalitat és que utilitzi l’Observatori agroalimentari de Preus per estudiar la situació de l’avellana. El sindicat ha denunciat que l’obsevatori constata que les empreses trencadores d’avellana es queden de mitjana un 37% del valor de l’avellana comuna en gra que comercialitzen, mentre que el pagès en rep el 63% restant. Segons el sindicat, el trencador té “un marge desproporcionat”. Al juny el pagès rebia 3,25 euros -quan el seu preu de cost s’estima que ronda els 2 euros-, mentre que el guany del trencador era de 2,23 euros.

Per aquest motiu, Español ha insistit que cal que el departament s’impliqui i sancioni, si cal, aquestes empreses que “tenen el mercat intervingut”. A més, el sector denuncia que l’ametlla també té un preu més baix respecte d’altres llotges. Així, mentre a Múrcia l’ametlla comuna es cotitza a 5,47 euros per quilo de gra, a Albacete és de 5,45, i a Reus, de 4,85 euros. Les diferències són d’uns 60 cèntims, de mitjana, per un producte de la mateixa varietat i qualitat. Alhora, la garrofa cotitza a 0,45 euros per quilo, de mitjana, per sota del preu que acostumen a pagar les empreses compradores. Tot plegat, segons ha insistit Español, deixa el sector “abocat a la desaparició”. Per això han impulsat una nova mobilització en una marxa amb tractors i diverses concentracions dimarts vinent, 10 de setembre.

La caravana sortirà a les 9 del matí de la seu d’Unió de Pagesos a Reus i després es desplaçarà en marxa lenta fins a Riudoms i el Morell, per acabar a la Selva del Camp. Durant el recorregut es concentraran davant les sis principals compradores d’avellana.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics