Dissabte, 02 de Març de 2024

El Protocol d'episodis de calor de Tarragona detecta una quarantena de refugis climàtics

S'emetran avisos a la població quan la temperatura diürna s'enfili o passi dels 33,5 graus

17 de Juliol de 2023, per ACN/ Redacció
  • Els parcs del municipi, inclosos com a refugis climàtics al protocol presentat

    Isaías Mena/ Ajuntament de Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona ha presentat aquest dilluns el nou Protocol municipal d'episodis de calor, el qual recull els nous llindars de risc de temperatures altes. El pla s'ha elaborat expressament per emetre avisos quan la calor sigui intensa o molt intensa. A més, per primer cop, s'incorpora el barem de les nocturnes que serà a partir dels 23,8 graus i de 25,8 en el cas de calor molt intensa.

El pla consta de diverses fases i es regeix per les directrius del Servei Meteorològic de Catalunya. També incorpora els consells d'autoprotecció i la identificació d'una quarantena de refugis climàtics del municipi, amb la creació d'un mapa interactiu. "L'objectiu és minimitzar els efectes de la calor sobre la salut de la ciutadania, especialment en els col·lectius vulnerables", ha dit la regidora de Protecció Civil, Sonia Orts.

Aquest departament emetrà una sèrie d'avisos quan la temperatura diürna s'enfili a 33,5 (calor intensa) i a partir dels 35,5 (quan sigui molt intensa). En el cas dels barems nocturns es considerarà calor intensa a partir dels 23,8 graus i molt intensa als 25,8. El nou pla s'estructura en tres fases. La primera d'elles, que es va activar el 15 de juny i es mantindrà fins al 30 de setembre, preveu la identificació i adequació dels refugis climàtics; la difusió dels consells i mesures d'autoprotecció i el seguiment de la predicció meteorològica del municipi per part tots els grups actuants. Pel que fa a la segona, correspon a la prealerta en els plans d'actuació municipals.

Protecció Civil serà l'encarregat d'informar els grups actuants, respecte de l'activació d'aquesta fase del protocol, per tal que puguin implementar les accions preventives assignades o mesures que s'estableixin des del Departament de Salut o la Direcció General de Protecció Civil. Finalment, en la fase tres es farà l'activació del protocol, fet que comportarà l'activació del Pla d'Emergències Municipal per episodis o onades de calor, vinculada a la interfase amb el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT).

 

Refugis climàtics

 

L'ajuntament han definit més de 40 espais, tant interiors com exteriors, com els nous refugis climàtics de la ciutat i ha elaborat un mapa interactiu. Els centres cívics, les biblioteques, els centres esportius de la ciutat, així com els parcs, com el de l'Amfiteatre romà, el del Miracle o el del Francolí o el Camp de Mart són alguns dels punts habilitats.

"En aquest protocol es coordinen de forma transversal les accions preventives i correctores, que s'han d'implementar en cada fase pels diferents departaments municipals implicats", ha indicat Orts. En global, hi formen part més de 18 departaments.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics