El llegat i la petjada de Pere Caselles han contribuït a conformar un ric i bell patrimoni arquitectònic modernista a Reus. Si la setmana passada vam descobrir ca l'Anguera, en aquest ocasió tan sols anirem uns números més enllà del mateix raval de Sant Pere per admirar les particularitats de casa Homdedéu, obra d'entre 1893 i 1894 situada als números 17-21 de l'esmentada via. Destaca, entre altres, per la majestuositat de la seva façana, en què cal subratllar igualment el tractament dels elements neogòtics i els detalls de la tribuna de l'edifici.
Elements vegetals i neogòtics
La casa Homdedéu (coneguda altrament com ca l'Homdedéu) és un bloc entre mitgeres que consta de planta baixos i tres pisos superiors. La façana, doncs, és el tret distintiu del conjunt pel fet de presentar cinc eixos verticals, on la tribuna (al primer nivell) crida l'atenció. L'ús de la pedra (molt treballada), les finestres amb pilarets rematats per capitells i arcs i els embellidors dels balcons fan de l'edifici una nova mostra del modernisme imperant de la seva època de construcció.
Els elements vegetals i naturals i els de tradició medieval es combinen en un treball escultòric notable, entre els quals cal ressaltar les representacions de criatures fantàstiques. La corona de ca l'Homdedéu és la cornisa que abraça tota l'amplada del complex. El vestíbul, segons sembla, conserva el tancament de vidre del cancell original, decorat a l'àcid amb les formes medievalitzants de l'exterior. A l'accés al pis principal hi ha la data d'acabament de l'edifici, 1894, i les inicials del nom del promotor, Vicent Homdedéu (V. N.).
Aquest i la seva família es van fer construir la casa tot seguint les pautes estètiques del moment. En certa manera, l'ús de les formes medievals pretenia ser un trencament amb els dictats més acadèmics de l'arquitectura de finals del segle XIX. La seva planta d'ús va ser la principal.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics