Les aplicacions s'han tornat imprescindibles en els nostres telèfons mòbils, i unes de les més utilitzades durant l'estiu són per lligar o per conèixer gent. La nova era de la tecnologia porta noves maneres de flirteig i l'oferta d''apps' és ben àmplia i s'adapta a tots els gustos: Tinder, Happn, Grinder o Badoo, són algunes de les més populars, i la clau de la seva popularitat és la facilitat amb les quals els usuaris poden establir nous contactes. "La tecnologia ha canviat molts dels protocols de l'amor, els ha reduït i ha facilitat la possibilitat de trobar parella", afirma el director del Màster d'Humanitats de la UOC i sociòleg de les emocions, Francesc Núñez.
Tinder i els 'swipes'
Les ofertes per lligar s'han multiplicat en els darrers anys. Existeixen milers de plataformes,cadascuna amb les seves característiques i enfocades a un públic determinat. Aquest tipus d’aplicacions són sobretot utilitzades per joves d'entre 18 i 25 anys i augmenten notablement la seva activitat durant el període de vacances d’estiu. Tinder és la més popular actualment, està disponible a 196 països, té més de 50 milions d'usuaris i cada any registra més de 10.000 milions de 'swipes' a l'Estat, l'acció que realitzen els usuaris per seleccionar els perfils que els resulten atractius.
Tinder ens mostra fotos de persones que encaixen dins dels nostres criteris de recerca i nosaltres desplacem el dit cap a la dreta si ens agrada aquella persona, o cap a l'esquerra si no és així. En el moment en què dues persones s'agraden mútuament, s'obre un xat amb el qual poden començar a parlar. Però Tinder, tot i ser la més popular, no és l'única opció. L''app' que triomfa en la comunitat homosexual és Grinder, que té un funcionament similar a l'anterior però enfocada a la comunitat gai.
La seguretat, a debat
Tenim també altres opcions més concretes, com Thrinder, dissenyada per aquelles parelles que busquen un solter per fer un trio, o Animalear, adreçada aquesta als amants dels animals. Segons les estadístiques de les mateixes 'apps', la seguretat és un tema que no preocupa als seus usuaris, però diversos estudis, entre els quals destaca el que va realitzar IBM Security l'any 2015, apunten que més del 60% de les aplicacions per lligar són vulnerables a robatoris de dades per part de 'hackers' informàtics.
Els perfils dels usuaris guarden gran quantitat d'informació privada, i és per això que es recomana tenir precaució a l'hora de compartir certes dades personals. Alguns usuaris habituals d'aquestes 'apps' ens han donat la seva visió sobre seguretat i altres temes, com la Paula, de 25 anys i veïna d'Alcover. Opina que "cada vegada hi ha més perfils falsos, o més publicitat... s'ha d'anar amb compte amb el que es fa i amb qui. S'aprofiten de molta gent ingènua", subratlla.
'Gent tímida que no sap fer el pas'
En Martí, un jove de 21 anys de La Selva del Camp, assegura que "en aquestes pàgines es lliga menys del que la gent s'espera, tot i que és cert que d'aquesta manera tens a moltes més opcions a un cop de clic i, per tant, tens més oportunitats." Per la seva banda, l'Andreu, un reusenc de 23 anys, explica que va utilitzar Tinder per primera vegada amb 17 anys "perquè tenia ganes de lligar i no buscava res seriós". I afegeix que "normalment la gent que et trobes són persones que tenen falta de confiança, són gent tímida que no sap fer el pas en persona. Jo era així en el seu moment, però al final descobreixes que l'amor no és a les pantalles, l'amor de veritat no el trobaràs amb una persona que coneguis així."
És indubtable, doncs, que les aplicacions mòbils estan canviant el món i la manera com ens comporten, interactuem i ens comuniquem. De ben segur que aquest estiu tornaran amb força aquestes 'apps' de contactes, però al final els usuaris han d'acabar fent el pas, tot deixant enrere les pantalles per conèixer a la persona real darrere d'un perfil.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics