Dissabte, 09 de Novembre de 2024

Dissenyen un sistema més eficient i econòmic per encapsular olis essencials

La recerca, liderada per personal investigador del departament d’Enginyeria Química de la URV, s’ha provat amb oli essencial de llimona, un producte molt utilitzat en la indústria alimentària

15 d'Abril de 2020, per Redacció
  • L'ús de l'oli de llimona és habitual en la indústria alimentària

    Cedida

Els olis essencials són ingredients molt comuns en la indústria alimentària. El de llimona és un dels més demanats en aquest sector, ja que conté d-limonè, un component natural que prové de la pell de la llimona i s’utilitza sobretot per aromatitzar i donar gust de llimona a diferents gammes d’aliments, des de begudes o productes làctics fins a rebosteria. Però els processos de fabricació, emmagatzematge o envasat dels aliments poden alterar-ne el gust, l’aroma o fins i tot fer que es perdin durant algun d’aquests processos.

Per evitar-ho, hi ha sistemes que protegeixen l’oli de llimona, que habitualment passen per encapsular-lo en emulsions i després assecar-lo. Això dona lloc a una pols soluble en aigua que facilita la incorporació als aliments i en manté totes les propietats. Ara, un equip investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV), en col·laboració amb la Universitat de Wageningen (Holanda), ha millorat l’eficiència dels sistemes de producció de les emulsions d’oli de llimona, aplicant una tècnica basada en sistemes microporosos amb què se n’augmenta la producció utilitzant menys energia que en altres mètodes de producció d’emulsions.

El sistema microporós desenvolupat es fonamenta en la utilització d’una membrana porosa de níquel. Aplicant-hi pressions moderades, es fa passar una barreja d’oli de llimona i aigua a través de la membrana de níquel i s’aconsegueix obtenir una emulsió amb gotes d’oli de mida molt petita (mesurades en micròmetres), molt similars entre elles, la qual cosa fa que l’emulsió sigui altament estable. Els investigadors del departament d’Enginyeria Química han aplicat per primera vegada aquests sistemes a l’emulsionament d’aromes alimentaris i estan avançant en millores que faciliten augmentar la quantitat d’oli utilitzat per produir l’emulsió.

Aquest sistema també possibilita més reutilització de la membrana metàl·lica, i això permet optimitzar els processos de producció. Wael Kaade, Carme Güell i Montse Ferrando han participat en aquesta recerca. Les millores en què s’està treballant són membranes dinàmiques de porositat controlada, i consisteixen en un llit d’esferes de sílice suportades per la membrana de níquel. Amb aquest nou sistema també s’ha millorat la capacitat per produir emulsions controlant la mida de gota produïda. El nou model permet “aconseguir un rendiment tan alt com amb els que existeixen fins ara, però amb un cost molt més baix i amb la precisió que podem ajustar les condicions de l’equip per aconseguir les mides de gota que vulguem en cada moment”, afirma Wael Kaade, un dels investigadors que ha encapçalat la recerca.

La millora i optimització d’aquest sistema obre les portes també a recórrer-hi en altres aplicacions d’interès industrial, no només per emulsionar oli essencial de llimona. “Utilitzant aquesta tècnica podem fer emulsions de molts altres tipus d’aroma. De fet, ja hem fet proves amb oli de gira-sol, que pot ser portador d’aromes com el de pizza”, afirma Kaade.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics