Dissabte, 20 d'Abril de 2024

La dieta mediterrània retarda l’envelliment de les cèl·lules

Les persones que segueixen aquest patró d'alimentació tenen un escurçament més lent d'unes seqüències d'ADN anomenades telòmers, segons investigadors de l'IISPV

12 de Setembre de 2020, per Redacció
  • La recerca se centra en el paper dels telòmers a l'hora de reduir l'envelliment de les cèl·lules

    Cedida

La dieta mediterrània retarda l'envelliment de les cèl·lules, i les persones que segueixen aquest patró d'alimentació tenen un escurçament més lent d'unes seqüències d'ADN anomenades telòmers.

Són els resultats més destacats d'un estudi amb la intervenció dels investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISSPV), la Universitat de València i l'Instituto de Investigación Biomédica de Málaga.

Els resultats s'han publicat a la revista científica 'Advances in Nutrition' i s'han obtingut "després d'analitzar totes les investigacions epidemiològiques i els assajos clínics en humans presents en la literatura científica fins el desembre del 2018, tot valorant la relació entre l'adherència a una dieta mediterrània i l'escurçament dels telòmers", segons s'ha indicat des de l'IISPV a través d'un comunicat.

Què són els telòmers?

La velocitat d’escurçament d’unes seqüències d’ADN anomenades telòmers està relacionada amb l’esperança de vida. Com més ràpid s’escurcen, més emmalaltim i menys temps vivim. Per això, una forma de prevenir les malalties és prevenint l’escurçament dels telòmers. El material genètic sorganitza en cromosomes dins al nucli de les nostres cèl·lules. Els telòmers són les estructures situades als extrems dels cromosomes i protegeixen el nostre material genètic. Sense telòmers les cèl·lules no viurien, així que es podrien considerar com el rellotge biològic de la vida cel·lular, ja que la seva longitud disminueix a mesura que envellim de manera natural. Com més curts són els telòmers, més malalties es produeixen i augmenta el risc de mortalitat.

Ara, un grup investigador de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha realitzat una revisió d’estudis científics previs, amb la col·laboració de dades d’investigadors de diferents països, i ha conclòs que les persones que s’adhereixen més a la dieta mediterrània tenen els telòmers més llargs en comparació a les que s’hi adhereixen menys. Aquests resultats demostren que la velocitat descurçament dels telòmers (un paràmetre clau relacionat amb l’esperança de vida) es pot reduir seguint aquest patró dietètic.

Els resultats d’aquest estudi, publicats a la revista científica 'Advances in Nutrition' s’han obtingut després d’analitzar totes les investigacions epidemiològiques i els assajos clínics en humans presents en la literatura científica fins el desembre del 2018. La recerca ha estat liderada pels investigadors Sílvia Canudas (URV), Nerea Becerra-Tomàs (Universitat de València) i Pablo Hernández-Alonso (Instituto de Investigación Biomédica de Málaga), tots integrants de l'equip liderat per l’investigador Jordi Salas-Salvadó, del departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV i investigador principal del CIBERobn i de l'ISSPV, dels quals també formen part els altres investigadors.

El treball inclou vuit estudis observacionals, i comprèn 13.733 participants de cinc països diferents, seleccionats a partir d'una cerca bibliogràfica per poder identificar lassociació entre l’adherència a un patró de dieta mediterrània amb l´escurçament dels telòmers. “Un punt original i de qualitat de l'estudi és la participació dels investigadors principals dels articles revisats, proporcionant dades inèdites per poder reunir els resultats de l'estudi”, explica Jordi Salas-Salvadó. El treball suposa l'anàlisi "més ampli realitzat fins ara que mostra una associació beneficiosa de la dieta mediterrània i l'escurçament dels telòmers", s'ha conclòs.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics