Divendres, 06 de Setembre de 2024

'El cementiri nuclear suposarà la mort del municipi i la comarca que l'aculli'

26 de Desembre de 2009, per ACN
  • Carlos Bravo, responable d'energia nuclear de Greenpeace

    ACN

Què és un magatzem temporal centralitzat?

El que ara en diuen magatzem temporal centralitzat (ATC en castellà) és una expressió eufemística que prova d'evitar la paraula 'radioactiu' o 'nuclear', però en realitat és un cementiri nuclear de tots els residus radioactius de totes les centrals de l'Estat. El que pretén el Ministeri és transportar des de les centrals tot aquest combustible d'alta activitat a un lloc únic per tenir-lo centralitzat, on suposadament serà més barat guardar-lo.

Com s'explica que hi hagi 100 pobles que han demanat informació per acollir-lo?

No és que hi hagi 100 municipis, sinó que ha estat l'Associació de Municipis d'Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) que engloba un centenar de municipis, que ha manifestat el seu interès per acollir-lo. Després entre els propis municipis de l'AMAC tenen disputes i baralles internes, perquè n'hi ha que ho volen per a ells sols. Alguns alcaldes ja han manifestat el seu interès, com Ascó, Tivissa o Vandellós, tot i que en aquest últim municipi hi ha hagut dues mocions de rebuig.

Quin motiu pot portar un alcalde a oferir el seu poble per a un cementiri nuclear?

Hi ha una sèrie d'alcaldes que es veuen temptats pel xantatge amb diners públics que fa ENRESA, que depèn del Ministeri d'Indústria. A nosaltres ens sembla una vergonya absoluta que l'Estat pretengui resoldre el greu problema dels residus radioactius, que és de primer ordre, temptant un alcalde que ofereix el seu municipi d'esquena als seus ciutadans. És una forma bastant antidemocràtica de resoldre el problema. És una política pròpia d'una república bananera. Ho consultin o no als seus habitants, és evident que aquesta és una qüestió que afectaria a tot l'Estat i per tant no es pot acceptar de cap manera un procés dirigit a través d'alcaldes que lògicament miraran més els diners que qualsevol altra cosa.

Què els diria als ciutadans del municipi que aculli el cementiri?

El primer que cal dir és que tot i que el govern ofereix diners, això no és una garantia que aquests diners hi siguin de manera indefinida. Els compraran amb uns diners que no seran infinits, però tindran un cementiri nuclear que estarà generant radioactivitat i serà perillós durant centenars de milers d'anys. I això, sense cap dubte, és la mort per a aquest municipi i la seva comarca, perquè al final seran coneguts com el municipi on hi ha el cementiri nuclear, que no és cap denominació d'origen positiva, ni una garantia de qualitat, sinó tot el contrari. Serà una condemna perpètua per a aquest municipi, que no es podrà desenvolupar de manera sostenible mai, perquè un cementiri nuclear és una cosa absolutament insostenible.

Però teòricament els residus acabaran marxant...

Suposadament ENRESA diu que serà temporal, però com que el problema de la gestió definitiva dels residus radioactius no s'ha resolt a cap lloc del món, és evident que serà una condemna a molt llarg termini. Ningú es pot creure que els posaran els residus durant uns pocs anys i que després els trauran. Qui aculli el magatzem, tindrà el cementiri nuclear definitiu.

Com creu que hauria d'haver actuat el govern espanyol?

El primer que hauria de fer el govern és fer un procés de diàleg per generar el màxim consens social sobre aquesta qüestió. Aquí hi ha moltes coses a discutir, no només el tipus de gestió dels residus o on s'ubicaria el magatzem, sinó també la data límit a la producció de residus radioactius, perquè el que no es pot pretendre és que un problema d'aquesta magnitud social, mediambiental i econòmica, perquè estem parlant de desenes de milers de milions d'euros, se segueixi agreujant.

Quin és l'estat de les centrals nuclears catalanes?

Les tres centrals catalanes produeixen més del 50% dels successos de seguretat notificables en els últims anys a tot l'Estat. No és una qüestió conjuntural, sinó estructural, i significa que aquestes centrals estan funcionant de forma pèssima no només perquè estan mal gestionades per uns operadors clarament irresponsables, sinó perquè hi ha un problema molt important de deteriorament dels materials, de violació de les normes, i de fallades contínues. Podem dir clarament que les centrals catalanes estan en un estat pèssim i que són un factor de risc molt important per a la població i el Medi Ambient. Ascó I porta parada bastants mesos per un problema teòricament menor, tot i que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) no ha informat l'opinió pública de què li està passant a aquesta central, que evidentment està molt deteriorada i al final de la seva vida útil.

Tot i això, el govern espanyol obre la porta a allargar la vida de les centrals...

Pretendre allargar la vida de les centrals a 40 anys, com vol el govern espanyol, és jugar a una espècie de ruleta russa on cada vegada tenim més possibilitats de tenir un accident nuclear. Ara el Ministeri d'Indústria treu una llei diferent on fixa les condicions perquè puguin operar més anys, cosa que ens sembla un exercici molt perillós, un incongruència, i un model molt poc sostenible.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

ermo  26 de Desembre de 2009

SI Ballesteros, pren nota

 Ganxet, ja et val, jo anava a dir el mateix. Si sobre tot amb les lletres ben grans que posi TARRAGONA.

Ganxet  26 de Desembre de 2009

Ballesteros!!

Una possible infraestructura a la qual li podries posar el nom de Tarragona, i amb lletres d'or si vols, sense haver de robar-li a ningú!!! A l'aguait i aprofita, home, que oportunitats com aquestes n'hi han poques!