L'expresident del Parlament Joan Rigol ja ha lliurat el manifest que ha preparat perquè ara sigui signat i assumit per les 800 entitats adherides al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. El text inclou els motius pels quals es reclama poder votar en una consulta, com es demana fer-ho i un seguit de compromisos que assumeixen les institucions i associacions del pacte.
D'una banda, el manifest "urgeix que s'estableixi un diàleg amb institucions de l'Estat per tal de trobar les condicions legals per a l'exercici del dret a decidir". Rigol ha remarcat, en aquest sentit, la importància de deixar clar que "en cap moment es parla de que ens donin el dret a decidir, perquè ja el tenim, sinó que es parla de poder exercir-lo". Al document s'explicita també el "suport" al procés "democràtic que expressa el Parlament" per poder fer una consulta, i es remarca que "com a nació" que és Catalunya, "té dret a decidir el seu futur polític".
A l'hora de plasmar com reclamar i exercir el dret a poder votar, Rigol ha volgut vincular-ho a "la millora de la condició de vida individual i col·lectiva de les persones que viuen i treballen a Catalunya, al compromís amb les exigències de la qualitat de la democràcia, als drets socials -especialment en l'atenció als més febres- i a l'aprofundiment de l'estat del benestar".
L'educació, la cultura, la defensa de la llengua catalana amb "respecte per la diversitat lingüística" de la societat, el civisme i el diàleg a l'hora d'afrontar el procés són també altres valors que Rigol ha inclòs en el manifest que ha lliurat al Govern aquest dilluns. A més, s'ha inclòs un punt on s'explicita que l'exercici del dret a decidir "ha de significar la voluntat col·lectiva d'integració a la Unió Europea revitalitzada", donant així resposta a algunes entitats que remarquen la necessitat d'impulsar canvis en l'Europa actual.
L'última mart del document recull els compromisos que assumeixen els adherits. En aquest punt, els signants manifestaran la seva "voluntat de col·laborar en determinades activitats" i es comprometen a "endegar cadascuna iniciatives d'abast sectorial i territorial català per tal de promoure la conscienciació ciutadana i fer pedagogia per reclamar l'exercici del dret a decidir". Tots aquests "plans d'accions" estaran recollits i coordinats per una comissió del Pacte Nacional "per tal de promoure'n sinèrgies i millorar-ne l'eficàcia".
Després de lliurar el manifest, Rigol ha comparegut públicament junt al conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs. Després d'agrair i valorar la feina de l'expresident del Parlament, Homs ha obert la porta a que aquest text pugui arribar al Ple de la cambra catalana perquè sigui votat i refrendat pels partits durant el Debat de Política General de la setmana vinent. "No ho descarto", ha dit el portaveu, tot afegint que "si hi ha partits que comparteixen aquest document, seria raonable" que es portés al Parlament i es votés. Aquesta podria ser, de fet, una de les vies que permetria al PSC mostrar el seu suport al text o al seu esperit sense necessitat d'acabar incorporant-se al Pacte Nacional del que voluntàriament s'ha desvinculat des del principi.
El PSC està "d'acord amb el text" segons Rigol
En aquest sentit, Joan Rigol ha apuntat en la mateixa direcció en afirmar que té "la impressió que el PSC "està d'acord en el text i en la seva literalitat". "Estan pensant en una iniciativa de suport de l'esperit, tot i que potser no explícitament en el marc del Pacte Nacional", ha afegit. Tant ell com Homs han afirmat que veuen "marge" perquè el PSC "aproximi" al manifest per poder subscriure'l.
D'altra banda, Francesc Homs ha obert la porta a que els signants del Pacte Nacional pel Dret a Decidir tinguin un paper protagonista a l'hora de fixar la data de la consulta i la seva pregunta. Tot i remarcar que "la responsabilitat" de triar un dia i definir què es consulta és "de les institucions, del Govern i del Parlament", Homs ha explicat que "hi haurà un moment o altre, abans de final d'any, que el Pacte Nacional haurà de dir la seva". "Hem de comptar amb tothom, perquè tothom té un paper, però és el seu paper d'acord amb les responsabilitats assignades", ha conclòs.
En un sentit semblant s'ha expressat Rigol, que ha recordat que els adherits al Pacte "no són entitats amb poder" sinó "gent que des del voluntarisme cívic volen participar". "El president és qui té la iniciativa i institucions com el Govern i el Parlament els que diran com volen que participin", ha sentenciat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics