Dissabte, 27 d'Abril de 2024

La Guarnicioneria Franquet de Reus tanca després de 94 anys

Era una de les darreres botigues de guarniments de cuir i cavalleries de la demarcació de Tarragona

22 d'Agost de 2014, per Albert Sas
  • Gerard i Jordi Franquet

    Albert Sas

  • Quadre d'eines del taller

     

  • Pere Franquet, fill, al taller l'any 1975

     

La implantació de les noves tecnologies ha comportat importants canvis socials, que afecten també en l’àmbit comercial i en els hàbits de consum. Aquests canvis, obliguen als comerços a adaptar-se als nous temps o, segons quins casos, abaixar la persiana a causa de les complexes perspectives. D’això, no se’n salva ningú, ni els establiments de tota la vida. 

Un d'aquests negocis és la Guarnicioneria Franquet de Reus, situada fins fa un parell de mesos al carrer de Sant Joan de Reus, i una de les últimes de les comarques tarragonines. Després de més d'un any de reflexió, la família Franquet ha decidit tancar-la. Jordi i Gerard Franquet, pare i fill, i fins el tancament, els responsables del negoci, han posat fi a 94 anys de confecció i venda d'articles de cuir i guarnicions de cavalleries. La crisi, però sobretot la jubilació del pare, i els efectes del comerç electrònic són les causes del tancament. Abans de tancar el negoci van oferir-ne el traspàs però ningú es va interessar.

El negoci va obrir les portes al carrer de Prat de la Riba l'any 1920, de la mà de Pere Franquet, el primer Franquet de les quatre generacions que han portat el negoci, tots ells autodidactes. Més tard, va decidir traslladar-se a un local del carrer de Sant Joan, a uns metres de l’actual. Jordi Franquet pare explica que aquest canvi va estar motivat perquè "el carrer de Sant Joan era per on entraven tots els pagesos amb els carros". Aquesta decisió fou determinant, i va marcar el futur de l'empresa familiar, ja que fins el tancament, la tenda va ser un referent al sud de Catalunya. L’establiment va viure moltes etapes, moltes de les quals, determinades pels canvis en el transport i en l’ús del cavall. En les últimes etapes, la producció dels Franquet va haver d'evolucionar del cavall de transport i treball al cavall de la pràctica d’equitació. 
 
Gerard Franquet havia de ser l'encarregat de portar en solitari el negoci un cop el seu pare, el Jordi, es jubilés. Després de rumiar-ho molt i de parlar amb la família i amb alguns clients del negoci, ha decidit no continuar. El besnét del primer baster Franquet argumenta que “entre d’altres coses, amb l’arribada de les noves tecnologies, els hàbits de consum de la gent han canviat molt", i que “es fa complicada la competitivitat dels petits negocis familiars i especialitzats”.

Gerard apunta que per part seva, i en aquestes circumstàncies, també “hi ha ganes de fer un canvi de cicle”,  i que té altres sortides professionals, però que respondrà als encàrrecs que li facin des del taller del carrer de Sant Elies. 

En aquest taller encara hi ha ben col·locats els estris de treball, gairebé com un museu, un gran taulell, ara buit, i molts records. Tot plegat, testimonis d’una gran dedicació artesanal i familiar de tota la vida.  

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Guarnicioneria Franquet reus reusdigital cavalls
Guarnicioneria Franquet reus reusdigital cavalls

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Vicenç Cos  22 d'Agost de 2014

Tota una vida

El meu pare hi va treballar tota la vida a Cal Franquet fins que es va jubilar