Fa ja alguns dies que les diferents formacions polítiques que concorreran a les properes eleccions municipals s'estan entrevistant amb associacions de veïns i altres entitats de la ciutat. Com no podia ser d'altra manera, la Junta de la Federació ja s'ha reunit i es continuarà reunint amb tots aquells partits polítics que ens ho demanin per tal de transmetre alguns punts que considerem bàsics.
En aquest sentit, i d'acord amb les resolucions aprovades a la darrera assemblea general de CONFAVC, des de la FAVR volem insistir en la necessitat de traçar algunes línies vermelles en las quals crec que hauria d'existir un alt grau de consens. Parlem d'incrementar i potenciar les actuacions dirigides a garantir la dignitat de les persones amb accions per cobrir les necessitats bàsiques dels ciutadans, com ara habitatge, salut, educació, alimentació o ocupació. Alguns camps escapen a les competències municipals, però en qualsevol cas l'Ajuntament pot actuar i ha d'actuar com a agent dinamitzador i coordinador de polítiques actives en aquestes àrees.
No ens oblidem de les accions dirigides a garantir la igualtat, la solidaritat o la protecció del medi ambient, però m'agradaria insistir en una segona línia de treball relacionada més directament amb els nostres objectius. Parlo concretament de donar un pas endavant en la millora del nostre sistema democràtic a nivell municipal, millora entesa com accés a la informació, la transparència, la rendició de comptes, la possibilitat d'incidir en les polítiques municipals mitjançant canals per al debat amb els responsables polítics que permetin el contrast d’opinions i d’arguments, i fins i tot, i per què no, amb la convocatòria de referèndums vinculants de forma puntual. Les noves tecnologies en aquest sentit ens poden ajudar.
Les nostres propostes concretes per tal de donar forma a aquests plantejaments son la creació d'un Consell de Ciutat, com a òrgan consultiu integrat pels representants de les organitzacions econòmiques, socials, professionals i de veïns amb la funció d'emetre informes, estudis i projectes en matèria de desenvolupament econòmic local, planificació estratègica de ciutat, i grans projectes urbans, així com altres que les pugui encomanar el ple. D'altra banda, continuen reivindicant la divisió territorial en Districtes, que afavorirà que els problemes concrets de cada zona tinguin cabuda en la política municipal. La tercera proposta és la creació d'una Comissió especial de suggeriments i reclamacions, creada per la defensa dels drets dels veïns davant l'administració local. Aquesta comissió afavorirà la supervisió de la gestió de l'Administració municipal mitjançant l'estudi de l'informe anual de les queixes presentades pels veïns i de les deficiències observades en el funcionament dels serveis municipals.
Són algunes propostes concretes, recollides a l'esborrany de la Llei, pendent d'aprovar, que atorga a Reus l'estatus de Gran Ciutat, sobre aspectes que incideixen directament en la vida dels ciutadans i ciutadanes de la nostra ciutat. Les entitats veïnals hi estem per la feina, estem per Reus.
Valentín Rodríguez és president de la Federació d'Associació de Veïns de Reus.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics