Dimarts, 25 de Juny de 2024

Conclouen les sessions sectorials per a la redacció de l'ordenança de la ZBE de Reus

Les aportacions recollides en les sessions sectorials se sumen a les recollides amb la consulta pública prèvia

23 de Maig de 2024, per Reusdigital.cat
  • Imatge d'una de les sessions sectorials de participació sobre l'ordenança de la ZBE de Reus

    Cedida

L’Ajuntament de Reus ha finalitzat les sessions sectorials de reflexió i debat a l’entorn de la futura ordenança de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Reus. Les aportacions recollides durant els sessions es passaran ara a consideració de la comissió municipal redactora de l'ordenança, constituïda el 9 d’abril, amb la presència dels regidors i regidores dels grups municipals i la participació de tècnics de diferents àrees de l’Ajuntament.

Els objectius d’aquest procés de participació sectorial són informar i facilitar el debat i la recollida d’opinions, dificultats, interessos, etc, de diferents sectors. En total s’han celebrat cinc sessions amb representants de: Cambra de Comerç, pimes, Unió de Botiguers i El Tomb de Reus, el sector del taxi i dels transportistes; Ampas i Afas; la Federació d'Associacions de Veïns de Reus i el sector de les autoescoles. Posteriorment a les sessions, l'Ajuntament envia l'acta de la reunió a totes les persones convidades que no han pogut assistir a la sessió, per tal que puguin participar responent un qüestionari.

Les aportacions recollides en les sessions sectorials se sumen a les recollides amb la consulta pública prèvia per a la redacció de l’ordenança, i que l’Ajuntament va obrir al conjunt de la ciutadania a través de la plataforma digital Reus Participa. La consulta pública està ara en fase de resposta i retorn de les propostes a les persones participants.

 

Calendari

 

La comissió municipal treballa amb la previsió de tenir el document de l’ordenança municipal de la ZBE enllestit l’últim trimestre de l’any, per portar-lo a votació del Ple i a exposició pública. L’aprovació definitiva de l’ordenança es preveu en la sessió del Ple de l’Ajuntament del desembre.

 

Accions de sensibilització i informació

 

El procés de transformació de la mobilitat exigeix un canvi d’hàbits pel qual és imprescindible implicar la ciutadania. La implantació de la ZBE i d’altres mesures per a la promoció de la mobilitat sostenible s’acompanya d’un Pla de comunicació, participació i sensibilització, establint un diàleg amb la ciutadania, agents econòmics i altres actors de la mobilitat.

Entre altres s’han previst les accions següents: espai específic de la ZBE al web de l’Ajuntament, cartelleria a la via pública, campanya a través de les xarxes socials de l’Ajuntament.

 

Altres accions

 

El procés participatiu i les accions de sensibilització coincideixen amb altes actuacions que l’Ajuntament de Reus té en marxa vinculades a la ZBE com les obres del projecte tècnic d’instal·lació dels elements físics i eines tecnològiques; la redacció del Pla Específic de la ZBE de la ciutat, el document que entre altres qüestions definirà els objectius a assolir; o el propi procés per a la redacció de l’ordenança que regularà la futura ZBE.

 

Mandat legal

 

La implantació de la ZBE dona resposta a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, de l’establiment de zones de baixes emissions, d’acord als plans de mobilitat urbana sostenible, d’obligat compliment pels municipis de més de 50.000 habitants. I, alhora, s’addiu a les directives europees sobre mobilitat i qualitat de l’aire i canvi climàtic, i a les recomanacions de l’OMS sobre nivells de contaminació, cada cop més exigents.

L’Ajuntament ha rebut diversos ajuts per implantar i desplegar el projecte: Finançament Next Generation de la UE, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, d’acord amb la convocatòria del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. I ajuts als ens locals per a actuacions de disseny i implantació de ZBE del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges