Actualment, a Catalunya, el 34,8% de la joventut està en risc de pobresa o situació de vulnerabilitat, un percentatge que creix any rere any. En conseqüència, la Fundació Mossèn Frederic Bara de Reus va atendre el passat 2024 més infants i joves (193) que l'any anterior (149), tal com s'ha detallat aquest matí de dimarts en la presentació de la memòria de 2024.
La realitat és que aquest augment de persones ateses suposa per a l'entitat un increment en les despeses. L'any 2024, amb uns ingressos de 170.980 euros i unes despeses de 177.980 euros, el balanç anual, el saldo ha estat negatiu (-6.192 euros), mentre que l'any 2023, amb un dèficit de 2.101 euros, els ingressos van ser de 156.405 euros i les despeses, de 158.506 euros. Pel que fa als ingressos, les donacions de particulars de 2024 han representat un 39%, i les subvencions, un 61%. L'any passat, la Fundació va rebre 60.000 euros per part de l'Ajuntament de Reus, gairebé 23.000 del departament d'Afers Socials, Treball i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i poc més de 12.000 euros per part de la Diputació de Tarragona.
"Cada any hem de lluitar per aconseguir ingressos per acabar l'any", explica el president del Patronat de la Fundació, Felip Vidiella, qui reflexiona al voltant del saldo negatiu amb què tanquen els exercicis econòmics. "Comencem l'any buscant diners d'on sigui", afegeix. El Patronat col·legiat és l'encarregat d'aportar la quantia que faci falta per tancar l'any.
En l'exercici de 2024, gairebé el 70% de les despeses es van destinar al personal docent, que ha crescut, poc més del 20% a qüestions com ara manteniment i reparacions, el 4% a serveis (aigua, llum, gas, electricitat) i el 7% restant s'ha amortitzat.
Combatre el fracàs escolar
Tal com ha detallat el director de la Fundació Bara, Javier Veraguas, des de l'entitat volen frenar el fracàs i abandonament escolar per part dels adolescents i joves. A nivell de Catalunya, segons dades de 2024 presentades per la Fundació Bofill, el 14% dels joves en risc de pobresa o exclusió social abandonen els estudis de forma prematura, mentre que tan sols el 3% dels usuaris de la Fundació ho fan.
Quant a la formació professional, a nivell català, decideixen deixar enrere els estudis gairebé un 15%, la xifra disminueix fins al 3% en el cas de l'entitat reusenca, el 95% dels quals opten per començar altres formacions o cursos.
Pel que fa al Batxillerat, hi ha un abandonament a Catalunya de gairebé un 5%, i a la Fundació, tothom qui opta per aquests estudis els acaben.
La Fundació Bara en xifres
93 infants, 64 adolescents i 36 joves van participar durant el 2024 en activitats de l'entitat, que va realitzar 354 entrevistes amb centres educatius, 226 tutories individualitzades, 71 trobades amb centres especialitzats (CSMIJ, SESM-DI, CAP...), 31 visites a domicilis i 27 acompanyaments a serveis externs.
Quant a les 95 famílies ateses, poc més de la meitat són monoparentals i un 37% són nombroses. En total, s'ha acompanyat a 417 membres d'unitat familiar. Per tal de promoure una alimentació saludable, es van servir 21.716 berenars i 2.560 esmorzars.
Des de la Fundació, s'ha volgut posar en valor la tasca de les 63 persones voluntàries que van formar part dels diversos projectes que va impulsar l'entitat l'any passat, i s'ha agraït la implicació que hi ha darrere de les 67 entitats que hi col·laboren i del conjunt de la societat reusenca. Actualment, la Fundació forma part de la Coordinadora Catalana de Fundacions, Fedaia i la Taula de Vulnerabilitats.
Una altra de les tasques que duen a terme és la sensibilització de la ciutadania envers els joves i famílies en situació de vulnerabilitat: van organitzar una quinzena de xerrades a les quals van assistir 640 persones.
A l'acte d'aquest dimarts també ha assistit la regidora d'Educació i Ciutadania de l'Ajuntament de Reus, Pilar López, qui ha destacat la "bona feina" de l'entitat que acull, educa, orienta i integra socialment els seus usuaris i usuàries. "Gairebé tothom a Reus coneix la Fundació Bara", ha dit López, qui ha volgut fer valdre el "mestratge" del mossèn Frederic Bara.
S'ha aprofitat la trobada per presentar el llibre solidari "Què fàcil és cuinar", de l'autor Josep Pallerols, i la portada a càrrec de Mikel Urmeneta. L'autor signarà els seus exemplars la Diada de Sant Jordi a la paradeta de la Fundació, i es pot adquirir per una donació mínima de 15 euros.
Per tal d'oferir donatius a l'entitat, es pot fer mitjançant transferència bancària (ES22 2100 0227 1102 0029 4844), Bizum (05329) o a través de la Fundació migranodearena.org. També s'hi poden fer donatius en espècie.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics