El Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura ha experimentat un important increment d’inscripcions l’any 2018 respecte de l’any 2017. En concret, ha estat un 27%, que s’ha registrat en tots els serveis que s’ofereixen des del CNL i a pràcticament tots els nivells.
La presidenta del CNL i regidora d’Ensenyament i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, M. Dolors Sardà, i la directora del CNL, Anna Saperas, han fet balanç en roda de premsa de l’activitat de l’any 2018. La presidenta de l’ens s’ha mostrat "molt satisfeta dels resultats de la tasca duta a terme" per l’equip del CNL tant al Servei Local de Català de Reus com a la resta de serveis que integren el CNL, que abasta les comarques del Baix Camp i el Priorat: el Servei Local de Català de Cambrils, el Servei Comarcal de Català del Baix Camp i el Servei Comarcal de Català del Priorat.
De fet, el Consorci per a la Normalització Lingüística es va proposar, per al 2018, incrementar el nombre d’inscripcions als cursos inicials i bàsics. El CNL s’hi ha aplicat i s’han organitzat cursos de nivell inicial a Reus i per primer cop també a Cambrils, l’Hospitalet de l’Infant, Mont-roig del Camp i Falset amb un èxit notable. També s’ha organitzat per primera vegada el taller 'Parlar en públic', amb 16 alumnes i una valoració de 9,3 sobre 10.
Al 2018 s’han implantat a tot l’àmbit del CNL els cursos trimestrals, que a Reus ja tenien aquesta periodicitat. Així, tant els cursos en línia amb el Parla.cat com els presencials de Cambrils, l’Hospitalet i Falset han adoptat, a partir de la tardor, aquest nou calendari.
Més de 2.000 inscripcions
L’ampliació d’oferta en els nivells més bàsics, els nous tallers, la valoració excel·lent que fa l’alumnat dels cursos, el calendari trimestral, la major difusió, l’augment de les convocatòries per ocupar llocs de treball a l’administració, entre altres factors, ha propiciat que les inscripcions als cursos de català hagin pujat un 27% respecte el 2017, i que aquest increment s’hagi donat en tots els serveis que conformen el CNL i en pràcticament tots els nivells. Així, s’ha passat de 1.600 inscripcions l’any passat a 2.029 inscripcions enguany, i de 84 a 94 cursos organitzats. En el cas de la ciutat de Reus, els inscrits han passat de 1.100 a 1.331, un increment d’un 21%.
Pel que fa als països de procedència de l’alumnat de tot el CNL, destaquen amb un 22,82% els d’Amèrica del Sud, Central, Mèxic i el Carib; un 22,23% els procedents del Nord d’Àfrica; un 21,34% els nascuts a Catalunya, i un 14,05 els nats a l’Estat Espanyol. L’alumnat de la Unió Europea representa un 7,44%, els de l’Europa Extracomunitària un 5,17%, els de la resta d’Àfrica un 2,81%, els de l’Àsia un 2,66 i finalment els dels EUA i Canadà un 0,38%.
Quant a les motivacions per aprendre català, del total del CNL un 48% ho fa per motius professionals, un 36% per motius personals i un 16% per altres motius. En el cas del Servei Local de Català de Reus, els motius professionals pugen fins al 50%, seguit dels personals, que representen un 31%, i dels altres, que són un 18%.
Any Pompeu Fabra
En el cas de Reus, el CNL ha liderat la Comissió de l’Any Fabra a Reus, que gràcies al treball en xarxa amb diverses institucions ha organitzat un total de 24 activitats amb més de mil participants actius. Aquesta iniciativa va culminar l’1 de desembre amb la inauguració del monòlit dedicat al seny ordenador de la llengua que es va instal·lar al costat de la plaça de Pompeu Fabra, tocant al parc de Sant Jordi. En l’àmbit de tot el CNL i amb la seva col·laboració han estat 33 activitats, amb uns 1.300 participants, les que s’han fet amb la participació del CNL en municipis com Cambrils, l’Hospitalet de l’Infant, Falset, Ulldemolins.
Dinamització
En l’àmbit de la dinamització i com a aportació a la iniciativa 'Reus, Ciutat de la Música 2018', el CNL va posar en marxa de la coral Canta amb el cor, que dirigida per Marc Guerris es va presentar al juliol a l’acte de cloenda dels cursos de Reus i Cambrils i va actuar a l’acte institucional de l’Onze de Setembre i en la inauguració del monument a Pompeu Fabra.
La coral, que es va poder iniciar gràcies al mecenatge de la Fundació Privada Reddis i la col·laboració de l’Orfeó Reusenc que ha pogut continuar aquest curs amb el suport d’Òmnium Baix Camp i del Passeig Comercial El Pallol està constituïda per més de trenta alumnes dels cursos de català per a adults que parlen en català o que n'estan aprenent, participants en el Voluntariat per la llengua i altres persones interessades. L'objectiu principal és que aquest grup de persones practiquin i millorin l'expressió en llengua catalana a partir del treball de cant coral i de la relació personal entre els seus membres.
Cambrils, 25 anys
L’any 2018 ha estat especial també per al Servei Local de Català de Cambrils, que ha complert 25 anys i ha rebut un diploma de reconeixement de l’Ajuntament d’aquesta vila. Al llarg de la seva existència ha organitzat un total de 446 cursos de català per a adults amb 8.927 inscripcions d'alumnes procedents tant de Catalunya com d'arreu del món. També cal destacar que ha posat en marxa 634 parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la llengua o que durant aquest període s'han revisat 3.536 pàgines, s'han fet sessions de recursos lingüístics per al personal de l'Ajuntament i s'han administrat proves de català en els processos de selecció de l'Administració local.
El 2018 ha estat l’any de posada en marxa del programa setmanal 'Espurnes...de llengua' a Ràdio la Selva del Camp i Ràdio l’Hospitalet de l’Infant, que va a càrrec de la responsable del Servei Comarcal de Català del Baix Camp. D’altra banda, l’exposició 'Vinyetes: història del còmic en català', que es va inaugurar als centres cívics de Reus, en el marc de les activitats de la Capital de la Cultura Catalana 2017, i després s'ha exposat en llocs com les biblioteques municipals, la fira de cultura japonesa Hikari i el Centre Comercial La Fira, el 2018 ha itinerant per diversos centres educatius de Reus -el Col·legi Sant Josep, l'IES Salvador Vilaseca, el Col·legi Pare Manyanet, el Col·legi Francès i l'IES Gaudí- i ha fet un circuit per tota la comarca: les Borges, la Selva, Riudecanyes, Cambrils, Montbrió, Vinyols, Prades i Riudoms, i també a Falset i Cornudella de Montsant, al Priorat. En aquest darrer període ha estat exposada en 18 punts i ha tingut uns 7.200 visitants.
Durant el 2018 també s’ha estrenat el web per a empreses i comerços del CNL, que presenta de forma senzilla tots els serveis, estructurats en quatre blocs, que ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) a aquest sector per facilitar-li poder treballar correctament en català: formació presencial o en línia; traduccions i correccions; consultoria lingüística (selecció de personal, normativa, coaching lingüístic...) i auditoria lingüística basada en l’Indexplà.
Assessorament
En aquest àmbit el més destacat de l’any ha estat l’organització de quatre cursos sobre les novetats i canvis de la gramàtica i l’ortografia de l’Institut d’Estudis Catalans, a Reus, per al personal del Consell comarcal del Baix Camp i per al del Priorat, als quals han assistit vora vuitanta persones.
També cal fer esment que des de 2018 el CNL ofereix a les empreses el servei de traduccions del castellà al català al costat del seu tradicional servei de correccions, amb recomanacions per afavorir la progressiva autonomia lingüística dels usuaris. El servei pot ser gratuït per a petites empreses, de menys de 10 treballadors, que signin un conveni per fomentar l’autonomia lingüística.
Voluntariat per la llengua
El programa de formació de parelles lingüístiques, que el 2018 ha fet 15 anys d’història, enguany ha format 259 parelles lingüístiques (161 de les quals a Reus) i ha comptat amb la complicitat de 359 establiments col·laboradors (218 de Reus) i amb 74 entitats col·laboradores (38 de Reus).
El Voluntariat per la llengua ha crescut també qualitativament amb el “Fem un beure”, un grup obert de conversa que setmanalment s’ha reunit en bars o cafeteries col·laboradors tant a Reus com a Cambrils, o amb les sessions de valoració amb els participants al final de les diverses edicions.
Finalment també cal destacar la generalització de les pràctiques lingüístiques de l’alumnat dels nivells B3 de Reus als establiments col·laboradors, a més de les que ja hi fan, si ho desitgen, les parelles lingüístiques..
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics