Després de la primera setmana de la posada en marxa del servei de recollida porta a porta al barri de Montserrat de Reus, ja són 115 els domicilis que n'han fet ús, en uns primers dies que ha conviscut la mesura amb els tradicionals contenidors instal·lats a la via pública. A partir d'aquest dilluns, amb tot, ja només hi haurà una illa d'emergència ubicada al carrer de Flix, per tant, s'espera que incrementi el compromís ciutadà amb l'aposta de l'Ajuntament de Reus per la recollida a domicili.
Hi ha 415 immobles registrats a la zona d'actuació -no han de perquè ser tots habitatges-, i a hores d'ara, el 70% ja tenen el material de recollida necessari per dur a la pràctica el servei en condicions òptimes. Durant la primera setmana s'ha anat experimentant una tendència "a l'alça", en paraules del regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, en l'ús dels cubells del servei porta a porta: el primer dia es van comptabilitzar 61 cubells a les portes dels domicilis, i es tancava la primera setmana de prova amb més de 80. Per tant, en uns dies on continuaven al carrer els contenidors tradicionals, el 50% aproximadament de veïns i veïnes que ja disposen del kit l'han utilitzat.
Amb una o dues incidències diàries, com ara bosses deixades sense cubells o fraccions mal separades, el balanç que fa l'executiu és positiu. "La gent ens agraeix la implantació del servei de recollida porta a porta", assegura Rubio, qui en percep una certa "fidelització" per part del veïnat. Des del govern s'ha volgut destacar que no la posada en marxa del sitema de recollida selectiva no ha suposat cap cost afegit, ja que estava contemplat en el contracte de la brossa actual.
Per la seva banda, el regidor de Via Pública, Daniel Marcos, posa en valor "l'esforç" per part de la ciutadania per adaptar-se als canvis, ha assegurat que continuaran reforçant el servei i ha recordat que encara hi ha "marge" de millora en la participació. Des del consistori s'estudia internament altres àrees on poder actuar-hi en un futur, ja que es tracta d'un model, el porta a porta, que permet una millora quantitativa i qualitativa en els índexs de recollida de residus selectiva. La Unió Europea determina uns objectius de recollida selectiva a assolir a les ciutats, el 55% aquest any aquest 2025 i el 60% el 2030. A hores d'ara, Reus ronda el 40-42%.
La selecció del barri de Montserrat com a zona d'actuació va ser sota uns criteris urbanístics (blocs de pisos baixos i cases unifamiliars) i perquè el percentatge de recollida selectiva s'hi situa per sota de la mitjana de Reus. Des de l'ajuntament, es continuarà reforçant l'acompanyament perquè l'adaptació sigui encara més generalitzada, amb una campanya informativa en marxa i diverses iniciatives, com ara la figura dels educadors i els tallers de cuina centrats en la gestió de la fracció orgànica. Els veïns que encara no tinguin el materal de recollida el poden anar a buscar al local social del barri.
Aquestes darreres setmanes, canalitzades dins del pla Barri a barri, s'han impulsat -i s'impulsaran- millores al barri en qüestions com l'enllumenat o el mobiliari urbà, o amb el fet que a partir d'ara la deixalleria mòbil passarà pel barri dos dies al mes. A més, s’ha decidit ampliar la recollida de l'òrganica de tres a quatre dies a la setmana, a petició veïnal.
Funcionament i calendari de recollida
Aquest sistema implica realitzar una bona separació dels residus en origen de totes les fraccions: orgànica, envasos, paper i cartró, vidre i resta. Si es separa correctament, la fracció resta és el tipus de residus que menys es genera. En el cas de fer-ho incorrectament, el servei de neteja no recull la bossa i s’indica amb un adhesiu el motiu de la no recollida.
Per a cada tipus de fracció, la brossa s’ha de dipositar de la següent manera:
Orgànic: amb bossa compostable i dins del cubell marró de 20L.
Envasos: amb bossa de plàstic i dins del cubell blanc de 40L.
Paper i cartró: sense bossa de plàstic, però sempre dins del cubell de 40L. El cartró de mides grans que no càpiga a l’interior del cubell es plega i es situa al costat del cubell.
Resta: Amb bossa de plàstic dins del cubell blanc de 40L.
Tèxtil Sanitari: amb bossa de plàstic i dins del cubell gris de 30L.
En el cas del vidre, aquest es lliurarà en els contenidors habituals de la via pública ja que aquests es mantindran, així com el contenidor de roba.
Cal lliurar els residus al davant del portal o en el ganxo facilitat, abans de les 9 del vespre del dia que toca per a cada fracció:
Dilluns. Resta i orgànica.
Dimarts. Envasos i tèxtil sanitari.
Dimecres. Orgànica i tèxtil sanitari.
Dijous. Envasos i tèxtil sanitari.
Divendres. Orgànica i paper i cartró.
Dissabte. Orgànica, envasos, tèxtil sanitari.
El cubell i recollida de tèxtil sanitari es fa prèvia sol·licitud i justificant la seva necessitat (persones dependents, infants, etc.). L’històric de lliurament de cada fracció i la informació relativa al servei de recollida es podrà consultar a través de l’aplicació bitPAYT.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics