Dimarts, 11 de Maig de 2021

El PSC porta una moció al ple per proposar 'mesures efectives' contra la segregació escolar

22 de Juliol de 2020, per Redacció
  • Una imatge d'arxiu d'un grup d'alumnes de secundària

    Reusdigital.cat

Establir criteris "clars" per a una correcta detecció d’alumnat vulnerable, ajustar la planificació de l’oferta de places al volum real d’alumnat i una distribució adequada de la matrícula viva, evitant els centres d’altra complexitat, són els principals objectius de la moció que el PSC defensarà al ple d’aquest divendres (en directe, a Reusdigital.cat, des de les 10 del matí) "per tal de combatre la segregació escolar a la ciutat", segons el partit. Aquest s'ha referit a les dades de la Fundació Bofill, impulsora d’aquesta moció, que assenyalen que "la segregació a Reus està a nivells del 45% a primària i del 32% a secundària". La ciutat es troba entre el grup de 44 municipis que tenen alts nivells de segregació escolar i que "han empitjorat els últims cinc anys". En aquesta línia, i en comunicat, el PSC reusenc ha exposat que la ciutat es troba entre el grup de 42 municipis que la Fundació Bofill considera amb “molt alta” segregació escolar.

Una de les principals causes de la situació, s'ha subratllat, és que Reus es troba entre el grup de 19 municipis que no identifiquen alumnat vulnerable a P3 (anomenat alumnat NESE 'tipus B' per raó socioeconòmic o 'tipus C' per raó d’origen), una "funció clau" per poder combatre la segregació escolar. Els socialistes han explicat que a la ciutat hi ha cinc centres de primària amb més del 50% d’alumnat estranger, mentre que m'hi ha set que estan per sota del 6%. "Hi ha una polarització molt important que cal revertir", s'ha apuntat. Pel que fa a Secundària, els socialistes han indicat que hi ha cinc instituts amb més d’un 25% d’alumnat immigrant, "un fet que es tradueix en baixos resultats en les proves competencials i, en definitiva, en els resultats educatius".

D’altra banda, pel que fa a la matrícula viva, hi ha un 2,6% de grups dels quals més d’un 20% d’alumnes prové de la matrícula viva, és a dir, "que s’acumula en uns determinats centres". A més, segons els socialistes, un 76% de grups d’alta complexitat reben matrícula viva a la ciutat. Pel que fa a la identificació d’alumnat NESE, a Reus, a P3, aquesta identificació és a l’entorn de l’1,6%, quan la mitjana catalana se situa a l’entorn del 8,6% i el nivell òptim hauria de ser del 20%, segons la Fundació Bofill. A primer d’ESO és del 4,7% a Reus, s'ha revelat.

Per tot plegat, el portaveu del PSC, Andreu Martín, ha manifestat que “a aquests alts nivells de segregació escolar s’hi suma l’actual crisi de de la Covid-19, que provocarà un increment de la segregació escolar si no es despleguen mesures efectives i urgents per fer-hi front”. Martín també ha destacat que "malgrat aquest escenari difícil, hi ha experiències de lluita efectiva contra la segregació escolar a diversos municipis de Catalunya". “Això demostra que hi ha estratègies efectives contra la segregació, que no és un fet inevitable i que l’Ajuntament de Reus té eines a la seva mà per combatre la situació”, ha dit. E

En aquest sentit, el socialista ha aplaudit les mesures proposades per la Fundació Bofill, "centrades en ajustar l’oferta; a establir una bona detecció i distribució dels alumnes NESE; a reservar places per alumnat vulnerable a un mínim de quatre per aula per al curs 2021/ 2022, i evitar matrícula viva als centres d’alta complexitat". “No serveix emparar-nos en el discurs que la situació és inevitable per l’alt índex d’immigració que hi ha a la nostra ciutat. Les dades demostren que no hi ha relació entre el percentatge de població immigrant dels municipis i els seus nivells de segregació escolar: hi ha municipis amb poca immigració i alta segregació escolar, i al contrari”, ha conclòs Martín.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges