Dijous, 29 d'Octubre de 2020

El Reus 'fart de xeringues, 'ocupes', contenidors cremats sense reposar i plantacions de marihuana' alça la veu

13 de Novembre de 2019, per Jordi Siré
  • Entre veïns ha denunciat les 'mancances' als barris de la ciutat

    Jordi Siré

El cap de llista d'Entre Veïns (partit que es va presentar a les darreres eleccions municipals sense obtenir representació), Valentín Rodríguez, i el president de l'AVV Primer de Maig, Eduardo Navas (que és també membre de la mateixa formació política), han denunciat aquesta tarda "l'abandonament premeditat" de les zones de Mas Pellicer, Sant Josep Obrer i Mas Abelló per part de les administracions.

El llistat de greuges combina "fets constatables" amb diferències de criteri a l'hora de com gestionar-ne les solucions. En aquest sentit, els dos dirigents veïnals han reclamat redissenyar el Pla comunitari de la zona elaborat des de l'Ajuntament i que, segons ells, fa aigües pels quatre costats.

Rodríguez arrencava la roda de premsa convocada a la seu de l'associació veïnal denunciant "greus problemes de neteja, accentuats per la crema de contenidors que no han estat reposats"; un "repunt" de la inseguretat i de l'ocupació il·legal de cases, l"'abandonament" dels barrancs i de Mas Bofarull; l'"incivisme" provinent de persones reallotjades al barri sense tenir-ne arrel ni seguiment per part de Serveis Socials; la "destrossa" de tapes elèctriques sense que FECSA "es doni per assabentada" i "tràfic de drogues".

Navas ha estat l'encarregat d'entrar al detall. Dimarts de la setmana passada es van cremar dos contenidors i dijous quatre més, així com un cotxe, ha dit. Com que no se n'han posat de nous, ha assegurat que " la gent està llençant la brossa al carrer, amb els problemes de salubritat que això suposa".

Rodríguez assenyalava com a contrapunt que "quan es van cremar al passeig de Misericòrdia, l'endemà ja estaven reposats. Vaig voler parlar amb l'empresa per felicitar-los, i em van dir que tenien ordres d'actuar ràpidament en algunes zones de la ciutat per transmetre normalitat", ha indicat. De fet, Rodríguez ha amenaçat amb possibles "accions, fins i tot legals, per acabar amb la deixadesa de funcions de l'Ajuntament en serveis que són de la seva responsabilitat com el de la recollida de la brossa. No poden cobrar-nos aquest impost, que ara a més han augmentat, si no reposen els contenidors. I això ho podem denunciar via jutjats", amenaçava.

Alhora, des de l'associació s'espera encara que es "normalitzi" la situació del barranc de Mas Pellicer. "Es va desbordar als darrers aiguats -explicava Navas- i ara com ara ningú ha baixat per preocupar-se de com està. Vaig parlar amb l'alcalde i em va dir que no hi havia gent i que ja passarien quan poguessin. De fet, per l'únic que baixen és per recaptar impostos", etzibava.

"L'alcalde no parla mai dels barris ni se'n preocupa. Demanem a l'ajuntament que ens faci sentir que som de Reus. Si han de governar només pels carrers de Llovera i Monterols, que ens ho diguin", deixava anar. "Avui he escoltat a la regidora de Seguretat dient que posarà càmeres de vigilància als carrers de Reus. I aquí, en posarà alguna? Ella, que malgrat tot diu que no hi ha problemes de seguretat a la ciutat, hauria de saber que a la directora del Centre Cívic li van llençar una pedra i la van escopir. Al final sembla que aquesta regidora visqui a Vila-seca", reblava Navas.

Més enllà de la denúncia de la conversió del Mas Abelló (edifici catalogat) com una zona de "vessament il·legal de brossa", dels "27 pisos ocupats i de les plantacions de marihuana que hem denunciat ja a les forces de seguretat sense que s'hagi fet res, i de la tardança per part de la regidoria de Via Pública en posar en marxa la redacció d'un estudi per millorar l'enllumenat del barri i incrementar així la sensació de seguretat" (s'ha activat fa poc més d'una setmana després que el compromís fos arrecat a Hipòlit Montseny ja fa mesos, segons Entre veïns), les queixes també se centraven en "la presència de persones no arrelades al barri".

Rodríguez recordava l'assignació per part de la Generalitat d'habitatges a través d'una taula d'emergència on " no hi ha representació veïnal". "No volem fer fora ningú. Però si de sobte veiem que hi ha famílies senceres que arriben aquí, sense cap arrelament al barri i en alguns casos de caràcter conflictiu, el que sí que volem és que hi hagi un seguiment per part de Serveis Socials. Perquè han d'integrar-se al barri, i el que no pot ser és que amb el seu comportament acabin contaminant tota la comunitat", afirmava Rodríguez.

Navas denunciava alhora la "vergonya" que suposa el "repunt" de "xeringues a terra. Ara se'n poden trobar a la zona del Tecnoparc i de la Fira, amb la mala imatge que això dóna als visitants de fora de Reus. I a poc a poc s'apropen al barri. Ara ja es punxen a l'altura de l'antiga La Pacheca", assenyalava mentre lamentava la manca d'actuació policial malgrat "haver avisat fins i tot a la Guàrdia Urbana de l'hora que es van a punxar, cap a les 7 de la tarda".

Les solucions passarien, segons apuntaven els dos dirigents veïnals, " per prendre'ns seriosament" l'anomenat Pla Comunitari de Mas Pellicer, un dels dos vigents a Reus juntament amb el del barri Gaudí. "La veritat és que no funciona. Nosaltres, com associació de veïns, ens hi vam retirar en veure que no hi comptàvem com a element actiu. Només ens informaven de què volien fer, no ens donaven veu, com quan vam voler concretar una reunió entre l'Ajuntament i els presidents de les escales del barri per desenvolupar l'anomenat Pla Escala. Al final ens van dir que no vindrien". I a més, "ara resulta que en comptes de tenir un tècnic per a cada pla hem de compartir un tècnic entre els dos. No té cap sentit que zones que necessiten recursos ara, a més, els hagin de compartir", denunciava el president del Primer de Maig.

Entre els exemples d'aquesta "falta de col·laboració" apuntava "el nou traçat de la línia 60 d'autobús", duta a terme "sense escoltar prèviament als veïns". Per això, i a tall de resum, tant Rodríguez com Navas reclamaven la "reformulació" del pla comunitari per tal de permetre la implicació de l'associació veïnal en la seva gestió. A la roda de premsa també hi han estat presents Esperanza Torrijos, militant d'Entre Veïns, i la membre de l'AVV Primer de Maig, Dolors Torres.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics