L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, i la regidora de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus, Anabel Martínez, han presidit aquest divendres, 24 de novembre, l'acte institucional amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones. Durant l'acte, s'ha fet un minut de silenci en record de les 52 dones mortes per violència masclista a l'estat espanyol des de començaments d'aquest any 2023 fins ara. El moment més destacat ha estat la lectura de la declaració institucional, a càrrec de Maria Josefa Clavero Tono, cap de la Unitat de Violència sobre la Dona de la Subdelegació del Govern a Tarragona. El grup musical Bego Vázquez i Carlos Bianchini han amenitzat l'acte.
Durant tot el mes, l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus ha programat diverses activitats amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta problemàtica i d'informar dels diferents serveis d'atenció a les dones existents a la ciutat amb el lema "A una veu contra les violències masclistes!". A més, enguany, s'ha posat el focus sobre el Casal de les Dones, un equipament que presta una atenció universal a les dones, també a les víctimes de violència, i que facilita l'accés a diversos recursos: jurídics, psicològics, d'empoderament, etc. Per aquest motiu, la majoria d'actes programats s'han fet en aquest espai.
Declaració institucional unitària
Reus s'ha fet seu un any més la declaració institucional unitària per a commemorar el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència envers les Dones, consensuat per la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l'Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació de Micropobles de Catalunya i la Delegació del Govern a Catalunya.
El manifest d'aquest any destaca la necessitat que tota la societat treballi conjuntament per eliminar les violències masclistes, com també ho ha fet la campanya de Reus "A una veu contra les violències masclistes!".
Per tot això, conclou que "per erradicar les violències masclistes, és imprescindible la implicació de tothom. Cadascú i cadascuna de nosaltres podem ser agents de canvi. Aixequem totes les catifes, trenquem tots els silencis i tinguem totes les alertes activades per prevenir, detectar i reparar les violències contra les dones. Prenguem partit per aturar d'una vegada per totes la principal vulneració dels drets humans de les dones i per acabar amb el seu últim responsable: el patriarcat i la ideologia masclista que el sustenta".
Una data per reivindicar i per recordar
El 25 de novembre es commemora la data en què es va produir el violent assassinat de tres germanes, activistes polítiques, en mans de la policia secreta de la dictadura de la República Dominicana l'any 1960. Per al moviment popular i feminista d'aquest país centreamericà, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència.
L'any 1981 aquest moviment va iniciar la commemoració amb una convocatòria anual i el 1999 l'Assemblea General de Nacions Unides va assumir la reivindicació.
Des de llavors, aquest dia arreu del món es denuncia la violència que s'exerceix sobre les dones que té el seu origen en la manca d'equitat i la discriminació.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics