Nascut a Madrid i sempre vinculat a l’esquerra i a la ideologia antisistema, Ramón Cotarelo és un personatge rebel. La seva veu sona com la dels vells professors, els vells i savis professors. Utilitza expressions com “¡Santo Cielo!”, que ja només es llegeixen i mai s’escolten. No s’està de dir què pensa i com ho pensa. De fet, és un dels pocs intel·lectuals espanyols que defensa el dret d’autodeterminació del poble català.
Catedràtic en Ciències Polítiques, Cotarelo es declara nacionalista espanyol, però ha vist en el procés independentista l’espurna revolucionària que, segons el seu punt de vista, tant necessita l’Estat espanyol. “L’esquerra espanyola viu una desorientació absoluta”, diu el professor, i anima els independentistes a què actuïn i lluitin pel seu dret.
Cotarelo, rebut entre aplaudiments a Reus
Abans que el politòleg comencés la seva intervenció a la sala d’actes del Centre de Lectura, la presidenta del Pacte Nacional pel Dret de Decidir a Reus, Àngels Ollé, ha celebrat l’aglomeració de públic que ha gaudit la xerrada. De fet, molts dels assistents han escoltat Cotarelo de peu, durant més de dues hores, perquè no quedaven seients buits. “Necessitem la veu de gent de fora, i vostè pensa diferent de la majoria”, incideix Ollé abans de cedir la paraula al madrileny. “Són Festes de Misericòrdia, però la seva presència, com pot comprovar, no deixa ningú indiferent”, ha afegit emocionada.
Cotarelo ha iniciat la conferència afirmant que “el procés independentista català és el que realment preocupa el govern espanyol”. Un govern “corrupte i neofranquista que destrossa el país”, incideix. Amb aquest preàmbul, el catedràtic de seguida s’ha guanyat la simpatia del públic, que s’accentuava encara més pel to, certament còmic, del seu discurs. Però si Cotarelo ha obtingut la confiança absoluta dels assistents, ha estat gràcies al seu interès en què Catalunya esdevingui un Estat independent, o almenys per mostrar-se partidari a què el poble decideixi lliurement. “Tot i que sembla que no ens movem, ho fem. No té gaire sentit repetir les raons d’uns i les desraons dels altres. De la qüestió contenciosa entre Espanya i Catalunya ja està tot dit. No hi ha res de nou. S’ha de dir menys i fer més”.
Així, i contra tot pronòstic, el madrileny ha deixat de banda la qüestió independentista a l’Estat espanyol –almenys parcialment– per centrar-se en la relació entre Catalunya i la Unió Europea. Una relació que, segons indica la majoria d’analistes polítics espanyols, s’agreujaria si Catalunya assolís finalment la independència.
Una Europa canviant i mutable
“Poc es parla de les relacions entre Catalunya i Europa, i és el que toca”, ha insistit Cotarelo, destacant la importància que la Unió Europea aculli el propòsit independentista. “Europa, com sempre, està viva, desperta, disposada a acollir el que és nou, el que és avançat. És un continent en moviment constant, encuriosit per les novetats, i amb afany d’experimentar-les. Europa no és rutinària, sinó aventurada, i sap que la seva forma, els seus límits i els seus Estats, són membres amb realitats canviants”. Amb aquestes paraules, el professor ha deixat entreveure la seva opinió: Europa acabarà responent l’afany dels seus pobles en avançar i millorar.
Cotarelo ha estat crític amb l’Estat espanyol, recordant diversos episodis de la seva Història, molts d’ells franquistes, per finalment contraposar-los amb la de Catalunya. “Hem de parlar de què aporta Catalunya a Unió Europea, de la seva iniciativa, del seu exemple en el camí d’una Europa diferent, que no serà una estructura tancada i inamovible, sinó una associació voluntària d’ens i pobles lliures, d’esperit comú i europeu, fet a base de tolerància i respecte”, ha dit el politòleg. Ja en el torn de preguntes, un dels assistents ha demanat a Cotarelo una solució per a Espanya, però el madrileny ho té ben clar: “Espanya ja no té solució”, ha respòs, entre rialles i aplaudiments, poc abans d’acomiadar-se.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics