El pròxim dimarts, 7 de novembre, a dos quarts de 8 del vespre, es preestrena el film 'Teoria dels cossos' al Teatre Fortuny, amb entrada lliure i gratuïta. La idea de la pel·lícula va néixer amb motiu de l'Any Ferrater i, durant els dies de la Festa Major de Sant Pere de 2022, els actors, actrius i equip de rodatge i direcció van aprofitar la cita per gravar diverses escenes a Reus. Una d'aquestes succeeix el 29 de juny, dia en què Sant Pere "peta fort".
Reus, ciutat on va néixer Ferrater, Sant Cugat, on va viure i es va suïcidar l'autor, i altres racons de Catalunya, com Vic o Roda de Berà, són els escenaris d'una peça audiovisual que ja ha vist la llum el passat octubre a Lleida i Sant Cugat, al Festival Som Cinema i al Festival Nacional de Poesia, respectivament. És una de les candidates a la Millor Pel·lícula dels Premis Gaudí 2024.
La pròxima parada és el 7 de novembre a la capital del Baix Camp. "Fer la preestrena al Fortuny és un privilegi", apunta el director del llargmetratge produït per Impulsafilm, Joan Ramon Armadàs.
'Teoria dels cossos' s'estrena als cinemes el 27 de desembre
'Teoria dels cossos', homònim d'un llibre de Ferrater, es tracta d'una comèdia romàntica protagonitzada per una professora de llengua catalana de l'Institut Gabriel Ferrater de Reus, la Neus (Ivana Miño), i el cap de la biblioteca de Sant Cugat, el Ramon (Miquel Sitjar). Ambdós personatges es coneixen en un dels actes de l'Any Ferrater.
El director Armadàs detalla que "compleix el doble objectiu plantejat, tant ser entretinguda com despertar curiositats i reflexions al voltant del que succeeix als personatges", i assegura: "No és la típica història 'noi coneix noia', ja que els protagonistes tenen més de 40 anys i amb aquesta edat es miren les coses d'una altra manera".
L'escriptor reusenc com a tal, la seva figura, està representada en format llibre. La poetessa Marta Pessarrodona va cedir a l'equip de la pel·lícula un exemplar de la primera edició de 'Teoria dels cossos', que li va regalar Ferrater i que surt en pantalla.
"Veure les escenes de la Festa Major de Sant Pere a la gran pantalla, per a algú de Reus, serà molt especial"
Respecte a la ciutat de Reus, la part més "especial i espectacular", en paraules d'Armadàs, se l'enduu l'enregistrat enmig de la Festa Major al mes de juny de 2022. "Per a nosaltres no va ser només un privilegi, sinó un repte total", recorda el director, i continua: "No podíem parar el transcurs de la Festa perquè nosaltres estiguéssim gravant". El director del llargmetratge agraeix la facilitat que els van posar en tot moment des de l'Ajuntament de Reus per tal de dur a terme el rodatge, sobretot en moments tan "destacats" com l'Anada i Tornada a Completes.
No obstant això, l'espai reusenc que més surt en pantalla és l'Institut Gabriel Ferrater, on l'equip va viure des de dins la vida de l'escola amb el seu professorat i alumnat.
Talent local
Dos dels actors que interpreten els papers de dos alumnes de l'institut són els reusencs Marc Hernández i Mariel Doña.
El Marc Hernández, amb 20 anys, ha estudiat el Batxillerat escènic, un Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d'actuació teatral i, en l'actualitat, està immers en un postgrau d'Interpretació al Timbal de Barcelona. A banda d'això, també mostra interès pel doblatge, afició que actualment practica des de casa i per la qual penja vídeos al seu compte de TikTok (@marc_dubs).
El Marc ha fet d'extra en algunes peces audiovisuals, com ara 'Un hombre de acción' a Netflix, i ha participat en 'Traum der Jugent' a YouTube. No obstant això, 'Teoria dels cossos' és la primera pel·lícula en la qual ha interpretat un personatge amb guió com a tal. Per al Marc Hernández, qui va ser alumne a l'Institut Gabriel Ferrater un any abans de la gravació del film, va viure una "experiència molt maca", un pas més en la seva carrera, amb un equip "molt agraït i amable".
A 'Teoria dels cossos', el Marc interpreta al Ricard, un alumne de la Neus, apassionat de la llengua i que es diverteix amb la poesia i les converses i debats que neixen a l'aula.
La Mariel Doña també té 20 anys i ha estudiat el Batxillerat artístic escènic al Gabriel i Ferrater i un Grau Superior d'arts escèniques a l'Institut Antoni Martí i Franquès de Tarragona. A hores d'ara, està a primer d'Interpretació físic/visual a l'Institut del Teatre. Fins ara, ha estat d'extra en altres pel·lícules i sèries. De moment, ambdós actors sembla que van pràcticament de la mà en l'àmbit professional.
Per a ella, interpretar el paper de la Laia va ser una "molt bona experiència", ja que va rodar a les mateixes aules on va estudiar. La Laia és responsable i bona estudiant amb un alt grau d'interès per la poesia.
La preestrena de dimarts, 7 de novembre, al Teatre Fortuny
"Espero que la gent s'animi a veure-la perquè cal donar suport a productes catalans i en català", desitja el Marc Hernández, qui apunta que el llargmetratge té moments molt poètics, en els quals "la bellesa de l'espai es barreja amb la de les paraules". La Mariel Doña espera que la preestrena al Fortuny funcioni bé, que hi assisteixi molta gent i que el retorn per part del públic sigui positiu.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics