El govern de Reus enceta una nova campanya contra l'incivisme per reduir els comportaments incívics i promoure que tota la ciutadania llenci la brossa i les runes allà on toca. A banda d'aquesta iniciativa per conscienciar la població, amb la presència de cartells a les illes de contenidors que reclamen "prou" a les deixalles fora d'aquests, s'ha aprovat una bonificació fiscal de fins al 20% per als usuaris que facin aportacions a la deixalleria municipal i la Guàrdia Urbana mantindrà i augmentarà la vigilància, i sempre que s'escaigui, s'impulsarà una sanció a la persona incívica.
'Prou brossa fora del contenidor! Deixar-la fora et pot costar fins a 600 euros'
L'import de les sancions puja. Deixar la brossa fora dels contenidors, que fins ara es multava amb 300 euros, ara passarà a 500, i dipositar runes a la via pública, que se sancionava amb 300 euros, ara la xifra ascendeix als 625. Cal esmentar que l'ordenança actual permet en el primer cas, arribar a una sanció màxima de 600 euros, i en el segon cas, a 750; aquestes xifres es fixaran en aquells casos de reincidència.
Deixar les bosses d'escombraries fora dels contenidors, abandonar residus voluminosos al carrer sense avisar al 977 010 010, al servei gratuït de recollida porta a porta que ofereix l'ajuntament, suposa per al consistori una despesa en serveis extraordinaris per a la correcta gestió de les deixalles de 895.000 euros l'any. Entre aquests serveis "extres" hi ha, per exemple, el de repàs i buidatge de les papereres amb deixalles que no haurien d'abocar-s'hi allà i el fet de destinar més temps i personal per al bon manteniment de l'estat del voltant de les illes de contenidors.
Després que el darrer mes de maig, durant 25 dies, s'impulsés una vigilància intensiva per controlar que els ciutadans i ciutadanes aboquessin correctament les deixalles i s'imposessin 229 actes, amb una mitjana de 9,15 per dia, i que el 2023 la xifra ascendís a unes 900, l'Ajuntament de Reus continua treballant per posar fi a una problemàtica "complexa", en paraules de l'alcaldessa Sandra Guaita, que és una de les "principals preocupacions" de l'equip de govern i de la ciutadania en general. Amb tot, des del govern han volgut deixar clar que la majoria de la ciutadania ho fa bé, i que la reincidència d'alguns casos concrets és habitual.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics