Divendres, 23 de Febrer de 2024

Salut reactiva les baixes automàtiques per símptomes de Covid

05 de Juliol de 2022, per Bernat Surroca
  • Hospital Sant Joan de Déu

    Althaia

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha comparegut aquest dimarts acompanyada de la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, per explicar la situació de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya en un moment en què les dades no són bones, tot i que l'increment de casos mostra signes d'estabilització. En l'actual context de pressió als CAP, el Departament de Salut ha reactivat el sistema de baixes automàtiques per simptomatologia compatible amb Covid-19. Es podrà sol·licitar a través de La Meva Salut, no caldrà un test positiu de coronavirus i tindran una durada general de cinc dies, sempre que no canviï la situació del malalt.
 

Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública Foto: ACNLa doctora Craywinckel ha demanat "protegir" el sistema sanitari perquè pugui atendre els pacients més vulnerables. Amb la setena onada, i especialment en les darreres dues setmanes, hi ha hagut una "repercussió directa" de la Covid en l'atenció primària i al sistema sanitari en general. Hi ha hagut un increment del 16% de les visites respecte la setmana anterior als CAP i un 10% de les visites són per Covid. "Les baixes per insuficiència respiratòria aguda s'han incrementat en les darreres setmanes", ha dit la doctora. Per això, el Departament ha presentat aquesta via per demanar la baixa per símptomes associats a la Covid-19 en un moment d'alta transmissibilitat comunitària

Com demanar la baixa?


Les baixes es podran demanar via La Meva Salut o via "programació per motius", Salut activarà un mecanisme per demanar la baixa. L'usuari trobarà una opció de "baixa per simptomatologia compatible amb Covid-19". No cal, doncs un test positiu, sinó que si una persona està malalta i té simptomatologia típica de la Covid -febre, tos, cansament generalitzat...-, no pot anar a treballar i no pot fer teletreball, el Departament gestionarà una baixa. Tindrà una durada de cinc dies i, aleshores, generarà una alta automàtica. L'usuari podrà demanar l'alta abans o podrà demanar allargar la baixa. Serà una baixa mèdica i en qualsevol moment el professional sanitari podrà contactar amb el malalt. 

Per sol·licitar la baixa, s'obrirà una pestanya en què l'usuari haurà de detallar què li passa. No serveix explicar que tens un test positiu, sinó que s'ha d'explicar quins símptomes tens, si es troba malament i per què. "Si algú diu 'tinc un test positiu', no se li donarà la baixa, perquè ens han d'explicar què li passa", ha dit Craywinckel. Això es traslladarà als professionals i des d'allà es generarà la baixa, que estarà autolimitada en el temps (sempre que no canviïn les condicions de la persona). Quan passin els cinc dies de baixa "estàndard" -el temps en què s'acostuma a resoldre la Covid-, l'usuari rebrà un correu o SMS en què se li dona l'alta. "Si el pacient encara no es troba bé, ha d'anar al CAP o consultar el metge", ha remarcat la doctora.

Una mesura temporal


I això, per què? "Perquè simplifica el procediment administratiu en què ja tenim el coneixement clínic; no obliguem a una presencialitat que no es bona ni per l'usuari ni pels facultatius", ha dit Craywinckel. Aquest mecanisme exigeix "corresponsabilitat" de la població. "Esperem que siguin les persones que realment estan malaltes les que accedeixin a aquesta via", ha demanat la doctora. La mesura serà temporal i s'allargarà mentre duri el pic de l'onada.

La baixa serà "coneguda" pel metge de capçalera, però no la donarà aquest metge. Qui gestionarà la baixa serà directament l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM). El professional, si no hi ha cap problema, no haurà de fer res, però en tot moment podrà contactar amb el malalt -per saber com està o com evoluciona- o el malalt podrà contactar amb el metge -en cas que, per exemple, ja es trobi bé o, pel contrari, hagi empitjorat-. La mesura es posa en marxa per l'increment de l'afluència de ciutadans als CAP amb simptomatologia compatible amb Covid i també perquè s'estan multiplicant les baixes per insuficiència. "Quan això canviï, la mesura deixarà de tenir sentit", ha afirmat Craywinckel. 

L'augment de casos comença a frenar


Els contagis per infecció respiratòria aguda a Catalunya van en augment, però el creixement és més lleu que la setmana anterior. El pic, doncs, s'assoliria aquesta setmana o la vinent, però es fa difícil de concretar. "Veiem un principi de frenada de l'increment", ha dit Cabezas. Pel que fa concretament a la Covid, continuen augmentant els casos però, de nou, la pendent també indica una certa frenada. Les dades de les mostres sentinella indiquen que una taxa de contagi de 403 casos per cada 100.000 habitants.

Pel que fa a les variants, la setmana passada hi havia a Catalunya un 75% de BA.5 i BA.4. "És una variant més transmissible però que tot apunta que és menys severa,", ha dit Cabezas. Aquesta variant també facilita la reinfecció, i així ho indiquen les dades. Hi ha un 29% dels casos en menors de 50 anys que són reinfecció, i un 12% en majors de 50 anys. "S'escapa de la immunitat natural i de les vacunes, però continuen protegint moltíssim de la malaltia severa i la mort", ha detallat la doctora.

Les visites a l'atenció primària són altes, però també mostren una certa estabilització. Els ingressats "amb Covid" pugen fins als 2.032, dels quals el 78% són de 60 anys o més. Les UCI continuen en mínims històrics, però des de juny han començat a pujar de manera progressiva. Ara hi ha 52 persones ingressades. Pel que fa a les morts, també són molt baixes. De tota manera, Salut ha tornat a fer una crida a la vacunació i a posar-se la dosi de reforç. "El 86,06% de la població de més de 60 anys té la dosi de recorda, però hi ha marge per créixer en la població de més de 16 anys", ha dit Cabezas. La dosi de record, diuen els estudis, augmenta la resposta immunitària. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutatCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics