El diumenge, 25 de març, s'inicia el cicle de 'Tallers d'identificació de macroinvertebrats aquàtics. Els habitants secrets del riu' a la Riera de la Selva, a La Selva del Camp. L'horari serà d'11 del matí a 1 del migdia, i va destinat al públic en general, a partir de 4 anys. El preu és de 5 euros, el donatiu mínim que es destinarà a projectes per conservar el medi natural i la biodiversitat.
Aquest taller pretén mostrar la biodiversitat d'organismes aquàtics i determinar la qualitat del riu a partir d'indicadors biològics, és a dir, organismes la presència dels quals indica determinades característiques de l'ecosistema. Concretament, els indicadors biològics que s'estudiaran són els macroinvertebrats aquàtics, tot un conjunt de petits animalons que viuen a l'aigua com larves de libèl·lula, crancs de riu, frigànies, cargols aquàtics i molts altres, que són presents a pràcticament tots els rius camuflats sota els còdols o entre la vegetació aquàtica. Per això, aquest taller permet la descoberta d'un món diminut molt proper però alhora totalment desconegut per la majoria de la ciutadania.
El taller comença amb una breu explicació sobre què són els macroinvertebrats aquàtics. Seguidament, es fa un mostreig amb salabre i la mostra es distribueix en varies safates per poder observar i identificar els macroinvertebrats a ull nu o amb lupes de mà amb l'ajuda d'una guia d'identificació. L'activitat permet observar diversos aspectes sobre l'elevada diversitat d'estratègies biològiques, ecològiques i comportamentals dels macroinvertebrats. Una vegada els macroinvertebrats han estat identificats, es calcula un índex de qualitat i es fa una interpretació. Finalment, també es parla sobre els serveis ecosistèmics i es destaca la importància de conservar els rius, així com mesures que la ciutadania pot adoptar per contribuir a assolir aquest objectiu.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics