"Una de les coses que més trobava a faltar era poder passejar tranquil·lament pel carrer. Allà és impossible", exposa Maria Villalba. Instal·lada a la capital de l'estat indi d'Orissa, Bhubaneshwar, aquesta barcelonina amb vincles a Reus ha tornat uns dies a Catalunya per solucionar gestions burocràtiques i visitar la seva mare, que viu a la capital del Baix Camp. "L'experiència és dura. Hi ha moments en què ets conscient que estàs vivint coses úniques i enriquidores, però n'hi ha molts d'altres en què ho engegaries tot a rodar", apunta.
L'afició índia per la lectura
A l'Índia se n'hi ha anat per amor. El seu marit, en Miguel, va trobar feina per a una important companyia d'infraestructures i treballa com a enginyer en un dels principals projectes d'Orissa a la construcció d'una xarxa viària. Ella l'acompanya des de fa un temps i mentre busca feina mira d'adaptar-se a la cultura que l'ha acollida. "És un xoc, està clar". No obstant això, també s'ha endut bones sorpreses i ja ha fet algunes amistats. "Si tot va bé hi veurem un gran canvi, a l'Índia. La gent jove és molt més oberta que els seus pares i vol que el país progressi", pronostica. L'afició per la lectura dels locals també l'ha complaguda. "Tothom llegeix, tothom. I a qualsevol banda t'hi pots trobar paradistes que venen llibres usats per pocs diners".
Amb tot, sí que ha pogut confirmar alguns dels tòpics que tots tenim de la societat índia. "El soroll és continu, és impossible descansar", lamenta. Als matins, tampoc és aconsellable obrir balcons i finestres per ventilar la casa. "Hi ha molta pol·lució", explica. Finalment, Villalba assenyala que en determinades zones de Bhubaneshwar les condicions higièniques no són les més adequades. "Hi ha brossa apilada a qualsevol lloc i pots trobar-te gats i gossos morts a les voreres", detalla. En aquest sentit, la primera visita al mercat de la ciutat la va impactar. "Tot ho tenen a terra, i del peix més val que no te'n parli", subratlla amb un somriure.
Barça, Messi, sangria, encierros
I què en saben, de nosaltres, a l'Índia? "Més aviat poc", diu Villalba. "En un vol a Dubai un passatger em va preguntar pel procés sobiranista, però la majoria dels indis tan sols coneixen el Barça i en Messi", apunta. "Quan saben d'on vinc, tots em recorden una pel·lícula estrenada fa uns anys que va ser un gran èxit", detalla. El film en qüestió és 'Sólo se vive una vez', que va superar els 70 milions d'espectadors i que mescla amb alegria diversos símbols culturals de l'Estat espanyol. "Els protagonistes van a la Costa Brava i acaben als encierros de Pamplona", indica.
D'anècdotes, per tant, n'ha recopilat moltes. Tot plegat l'ha duta a crear un bloc que ha batejat com 'A partir de India', en què aboca reflexions i fotografies de la seva nova vida a Orissa, un estat amb una població que voreja els 40 milions d'habitants i que és conegut per ser el territori del país amb major nombre de temples. "Un d'ells, el temple de Puri, és lloc d'obligada visita per a tots els indis", explica Villalba. En una de les seves sortides es va trobar sent l'objectiu de totes les mirades. "No estan acostumats a veure turistes i sovint se t'acosten per fer-se fotos amb tu", revela.
La lentitud dels tràmits
"Un cop allà he enyorat moltes coses de Barcelona i de Reus, clar", confessa. Ara bé, per adaptar-se al país ha hagut de tenir molta paciència. "Qualsevol tràmit pot fer-se etern", diu. De fet, assegura que ha trigat "setmanes" en trobar un professor d'hindi. Per sort, ha trobat suport al veïnat i a les xarxes. "No ho hauria dit mai, que acabaria en una d'aquestes comunitats d'espanyols a l'estranger de Facebook, però és molt útil". Allà hi he trobat informació i recomanacions pel que fa a visats, consells de seguretat i altres situacions del dia a dia", afegeix Villalba.
La catalana valora de manera positiva el canvi. Hi ha coses de l'Índia que troba millorables. "Hi ha una part de la societat molt masclista i classista, i hi ha gent molt tancada", argumenta. Malgrat tot, s'ha aconseguit fer el seu espai i comença a gaudir dels "detalls" que va descobrint de la societat índia. "Això sí, segueixo connectada a Barcelona i a Reus", assenyala. I la tornada? "Ja ho veurem. L'estada a l'Índia també m'ha servit per deixar-me dur pel present i no capficar-me massa pel que hagi de venir", conclou.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics