Dimecres, 06 de Novembre de 2024

La URV executa la museïtzació de les excavacions al monestir d'Alguaire

La rehabilitació anirà a càrrec de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la universitat

06 de Novembre de 2024, per Reusdigital.cat
  • Imatges del museu

    URV

L'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura (ETSA) de la URV s'ha encarregat del projecte de museïtzació de les excavacions al monestir d'Alguaire, al Segrià. Es tracta d'un antic monestir hospitaler, el més gran de l'orde de Sant Joan de Jerusalem a la Catalunya medieval. Abandonat des de fa més de dos segles i reduït a runes, el 2016 s'hi van començar a portar a terme excavacions arqueològiques, les principals troballes de les quals poden ser visitades a l'exposició que hi ha al santuari del Merli, situat ben a prop del jaciment, i en què també es poden veure les maquetes del projecte de la URV. L'exposició estarà oberta els caps de setmana fins a l'1 de desembre. L'equip de la URV ha portat a terme el projecte arquitectònic de museïtzació del jaciment, que inclou l'escala del paisatge, els recorreguts pel perímetre dels baluards i els espais expositius, educatius, de conservació i d'estudi, que formen el centre d'interpretació

El director de l'ETSA, Roger Miralles, va assegurar en la inauguració de l'exposició que aquest projecte els fa especial il·lusió perquè és dels que els permet "transferir el coneixement que es crea a la Universitat i que se'n pugui beneficiar la societat, en aquest cas el poble d'Alguaire". Segons Miralles, l'equip de l'ETSA encapçalat per Josep Maria Toldrà, responsable del grup de recerca CRUC, el Centre de Recerca Urbana del Camp, Irina Mariné i Enrique Montés que ha treballat durant un any llarg en el projecte "hi ha involucrat tota l'escola".

Les excavacions al monestir d'Alguaire, realitzades per arqueòlegs i historiadors de la Universitat de Barcelona del 2016 al 2024, han posat al descobert l'església de Santa Maria i les incipients traces del claustre, i s'han recuperat elements constructius i quotidians de la vida del monestir. Ara, l'exposició, amb elements bàsics i quotidians de la pagesia i la indústria tradicional, com ara palets i palots, que serveixen de marc per a les troballes, permet fer una aproximació a l'activitat i a la vida de l'antic monestir, així com al patrimoni medieval que el converteixen en un referent de la història i de la cultura de les Terres de Lleida. I el projecte de la URV permetrà fer-lo visitable i accessible per entendre'l i contextualitzar-lo millor.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics