La Universitat Rovira i Virgili (URV) -a través del Centre Internacional de Formació Permanent en Turisme (ICLEAT)- i PortAventura han dissenyat i impulsat un nou programa formatiu destinat a 150 treballadors del parc temàtic. La proposta, anomenada 'PAW Academy', ofereix dos postgraus i tres microcredencials per tal de reforçar i actualitzar anualment les competències específiques de cada lloc de treball, on s'engloben des de caps i responsables fins a operaris. Els cursos, que han començat aquest novembre, s'allargaran fins al desembre del 2025 i se centren en àmbits com el lideratge, la digitalització o la gestió d'hotels.
La URV i PortAventura han escenificat aquest dilluns l'acord de col·laboració per oferir formacions permanents a la plantilla del parc temàtic i poder donar resposta així a les demandes que exigeix el sector. "El sector turístic és molt dinàmic i, per tant, per ser competitius i innovadors s'han d'anar actualitzant els coneixements", ha subratllat la directora del Centre Internacional de Formació Permanent en Turisme de la URV (ICLEAT), Marta Nel·lo, encarregats d'impartir els nous cursos.
De fet, el nou programa 'PAW Academy' és el primer curs formatiu que ofereix l'ICLEAT de la mà d'una empresa, des que es va inaugurar el passat mes de juny. "La universitat té un paper clau en tot allò que té a veure en la formació al llarg de la vida", ha dit Nel·lo, qui defensa la qualitat que ofereix la URV per damunt d'altres cursos formatius destinats a empreses.
En aquesta primera edició, s'oferiran dos postgraus -'Desenvolupament directiu en el sector d'explotació de parcs temàtics i hotels' i 'Gestió de parcs temàtics i hotels'-, destinats a treballadors que ocupen càrrecs de responsabilitat. En aquest cas, el títol de postgrau només podran obtenir-lo els alumnes que hagi cursat, prèviament, un grau universitari. A la resta, se'ls lliurarà un certificat d'aprofitament del curs. Per a la resta de treballadors, entre els quals es troben els operaris i assistents, s'ofereixen tres microcredencials especialitzats en 'Restauració (Parcs i Hotels)', 'Parcs Temàtics' i 'Hotels'.
El director general de PortAventura, Fernando Aldecoa, ha explicat que la proposta neix per "fidelitzar el talent dels equips" que configuren el parc temàtic i reforçar "el sentiment de pertinença". A més, ha celebrat la bona acollida que ha tingut el programa, on el nombre de sol·licituds ha doblat el nombre de places ofertes. "Això vol dir que els nostres empleats estan compromesos amb la formació i desenvolupament permanents", ha detallat Aldecoa, qui confia en incrementar el nombre de places en futures edicions.
Una mirada cap al futur que també ha compartit Nel·lo, qui espera poder donar resposta a les necessitats de la resta d'empreses del territori. Per la seva banda, i seguint amb aquesta línia, el rector Josep Pallarès, ha defensat que aquesta primera experiència amb PortAventura serà extrapolable a altres àmbits empresarials de la demarcació i ha subratllat la importància de posicionar-se al mapa d'universitats que ofereix formacions amb microcredencials.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics