Dimarts, 15 d'Abril de 2025

Un estudi de la URV detalla l'accessibilitat a les platges de la Costa Daurada

Les conclusions indiquen la informació digital i la senyalització com aspectes a millorar

14 de Març de 2025, per Reusdigital.cat
  • Imatge d'una noia amb cadira de rodes al Museu del Port de Tarragona

    Cedida per la URV

Un projecte liderat per l'International Center for Lifelong Learning Tourism de la URV va analitzar, de juliol a octubre de l'any passat, l'oferta de turisme accessible a la Costa Daurada, identificant les adaptacions necessàries per garantir una experiència inclusiva. Ara, el grup de treball, coordinat per Marta Nel·lo i amb Alba Font com a investigadora principal, ha presentat l'informe de resultats, en què es destaca que la destinació turística ha experimentat avenços en matèria d'accessibilitat, sobretot les platges, tot i que es detecten mancances i, al mateix temps, oportunitats perquè la Costa Daurada esdevingui un referent en inclusivitat en espais naturals i recursos culturals vinculats al mar i en activitats aquàtiques i esports nàutics.

El treball de camp del projecte de Turisme Accessible i Inclusiu, que compta amb la col·laboració del Grup d'Acció Local Pesquera de la Costa Daurada i la Fundació Universitat Rovira i Virgili i està cofinançat pel Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura, es va portar a terme a Calafell, Cambrils, Tarragona i Torredembarra. Després, mitjançant reunions i tallers, es van establir xarxes de cooperació entre actors locals i empreses de l'economia blava, la que està relacionada amb els recursos marítims, amb l'objectiu d'impulsar una gestió coordinada del turisme pesquer i marítim.

Així, pel que fa a les conclusions, més enllà de la millora general observada, en part perquè hi ha una major disponibilitat d'informació sobre els serveis accessibles, es posa el focus, per exemple, en el bany assistit, que podria ampliar-se, i en reforçar accessos a equipaments com ara lavabos, aparcaments i rampes. A més, l'actualització de la senyalització amb recursos com el braille i els codis QR podria facilitar l'autonomia de les persones amb discapacitat visual.

L'estudi també s'ha centrat en les llotges i confraries, en què es detecta que han incorporat adaptacions, però encara poden enriquir la seva oferta amb serveis i informació accessibles. Per altra banda, els espais naturals i els recursos culturals vinculats al mar tenen un gran potencial per convertir-se en referents d'inclusivitat, mentre que les rutes i els esdeveniments poden integrar més mesures per garantir la participació de tothom.

Pel que fa a l'oferta turística, si bé hi ha esports nàutics per a diferents segments de públic, els investigadors indiquen que es pot ampliar perquè sigui plenament inclusiva. Paral·lelament, la digitalització del sector ofereix noves oportunitats per fer més visible la informació sobre turisme inclusiu als portals oficials.

El repte, segons els responsables de l'estudi, és que l'oferta d'oci, cultura, esports i gastronomia esdevingui una experiència accessible universalment, tant per als residents com per als turistes. 

Per aconseguir-ho, cal desenvolupar activitats aquàtiques inclusives i promoure els esports nàutics al llarg de tot l'any; garantir l'accessibilitat en esdeveniments culturals, d'oci i esportius; millorar l'accessibilitat digital i assegurar una informació clara i estructurada; adaptar infraestructures clau, com ara ports i marines, per garantir-ne l'accessibilitat; fomentar bones pràctiques inclusives en establiments turístics i verificar el compliment de les normatives; formar els professionals del sector en accessibilitat i inclusió i reforçar la col·laboració amb associacions que treballen amb persones amb discapacitat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics