Aquest dilluns, l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus ha obert oficialment el curs acadèmic 2024-2025 amb una sessió que hs homenatjat la figura de Jordi Bergadà, professor del centre i exregidor de l'Ajuntament de Reus, qui va morir el passat mes de maig als 66 anys.
De professió arquitecte, Jordi Bergadà va ocupar diversos càrrecs en entitats com el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya o la Comissió d'Habitatge de la Federació de Municipis de Catalunya, va ser professor l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus i regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Reus en representació d'ERC durant els anys 1999 al 2011, quan va destacar per impulsar projectes com la remodelació dels barris del Carme, Sol i Vista i Immaculada, el Tecnoparc o el Mas Iglésies.
L'homenatge d'aquest dilluns, que ha aplegat a desenes de persones, és el primer d'un total de tres actes, dos dels quals tindran lloc al Centre de Lectura de Reus i al Col·legi d'Arquitectes a Tarragona, que es completaran amb una exposició
El diputat delegat d’ensenyaments artístics de la Diputació, Josep Baiges, ha obert l'acte amb un discurs "més emocional que institucional", en què ha posat en valor el paper clau de Bergadà en la configuració de la ciutat de Reus, i el seu creixement cap a la zona sud, i ha apuntat que ha estat tot un "exemple" de servidor públic.
Després d'un breu repàs de la vida de Jordi Bergadà, a càrrec de l'actual cap d'estudis, Nacho Àlvarez, l'exdirector de l'escola, Joan Rom, ha tingut només bones paraules cap a Bergadà, qui als anys 80 era l'únic arquitecte del centre, a qui la direcció el "deixava fer" i qui "despertava" confiança plena en l'alumnat. Entre altres anècdotes, ha volgut també deixar clar que quan a finals dels 90 Reus va estar a punt de quedar-se sense Escola d'Art i Disseny de la Diputació un dels responsables que finalment no passés va ser Bergadà. Cal recordar que, provisionalment, la seu va estar en una antiga escola del barri Sant Josep Obrer i a l'Institut Gabriel Ferrater, quan s'ubicava aprop de la Boca de la Mina.
L'arquitecta Cori Sabaté, companya de despatx del Jordi, ha aprofitat la seva intervenció per remarcar el "compromís" amb la feina i la "bona" aquitectura del professional reusenc, qui tenia la "voluntat" de fer una ciutat "millor" a través d'aquesta disciplina. I el representant del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya de la demarcació de Tarragona, Jordi J. Romera, ha explicat que Bergadà ha estat tot un "paradigma" en la gestió de la complexitat i un dels responsables de la configuració del Reus contemporani, en un període de transformació important de la ciutat.
Per tancar la taula rodona, Nacho Àlvarez ha assenyalat una bateria de "coses" o valors que ha après -ell i tothom qui tenia al costat al Jordi-: ser més reflexiu i analític, veure la importància del dibuix i de la necessitat d'educar la mà, defensar la cultura, mirar enrere per anar endavant, i gaudir; treballar i implicar-se, ser més resolutiu, i alhora, tenaç, elegant i amb veu pròpia.
Finalment, ha tingut lloc la projecció d'un vídeo testimonial on han intervingut diversos exalumnes del Jordi, que han deixat palès el que és la petjada d'un bon professor. Entre algunes de les vivències i records, més d'un ha destacat la -petita- "obsessió" de l'arquitecte per dibuixar bé les línies rectes: "Si no saps dibuixar, no saps executar", els deia. L'acte d'aquest dilluns ha clos amb diverses intervencions per part del públic assistent, com ara d'Empar Pont, en representació del Centre de Lectura.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics