Familiars i amics han recordat aquest diumenge al matí les víctimes del vol GWI 9525 de Germanwings en el 10è aniversari del sinistre, que es compleix aquest dilluns. En un acte a la T2 a l'aeroport del Prat han fet una ofrena floral al monòlit i la placa commemorativa que hi ha davant del mural de Miró. També han llegit un escrit i han fet un minut de silenci per recordar els seus éssers estimats, que van perdre fa deu anys en el tràgic sinistre ocorregut el 24 de març del 2015 als Alps francesos. Durant l'acte, l'Associació d'afectats del vol GWI 9525 als Alps ha reclamat que la comunicació directa de baixa mèdica que s'aplica a l'Estat s'estengui a tots els països de la UE i han demanat al govern espanyol ajuda per aconseguir-ho.
Cal recordar que entre les víctimes mortals de l'accident als Alps de l'Alta Provença, hi va haver el reusenc Enric Guiot Chacón, de 60 anys, casat i amb dos fills, qui era director comptable a l'empresa alemanya de papereria Gomà Camps&Wepa Papierfabrik. Guiot va estudair a La Salle Reus i estava vinculat al CT Reus Monterols. Guiot viatjava a Alemanya periòdicament per qüestions professionals.
Entre les autoritats que han assistit a l'acte a l'aeroport hi ha el president de la Generalitat, Salvador Illa, el president del Parlament, Josep Rull, i Artur Mas, president de la Generalitat en el moment de la tragèdia. També hi havia el delegat del govern espanyol Carlos Prieto, i representants de cossos policials, del consolat d'Alemanya a Barcelona i de Lufthansa.
L'acte a l'aeroport d'aquest diumenge l'ha convocat l'Associació d'afectats del vol GWI 9525 als Alps. La seva presidenta, Lourdes Bonet, ha assegurat que malgrat que hagin passat deu anys "la llum" de les persones que van morir mai no s'apagarà. "Recordar-nos ens alleuja, però també ens provoca llàgrimes", ha reconegut.
L'associació va ser constituïda en el seu moment per part de 46 famílies afectades amb la finalitat d'esclarir les causes del sinistre, exigir responsabilitats i promoure la millora de mesures legislatives per evitar noves tragèdies. Bonet ha centrat part de la seva intervenció a repassar, precisament, la feina feta durant tots aquests anys. Ha assegurat que han treballat "amb fermesa i dedicació" per assolir les fites.
Al seu torn, el president Salvador Illa ha agraït la tasca de l'associació i la feina feta per "ajudar a treure lliçons" i sobretot per evitar que torni a passar. Illa ha afirmat també que una de les lliçons és que la vida no és "a les nostres mans". Per això, ha afegit, cal viure el present i el futur.
Per la seva banda, l'expresident Artur Mas ha expressat respecte "pel dolor i la tristesa immensa" per als familiars i amics i ha recordat la mobilització d'aquells dies des de Catalunya i la resta d'Espanya i França. Així, ha recordat el desplaçament i activació de psicòlegs, metges forenses i voluntaris en aquells moments "tan durs". "Record, respecte i solidaritat", ha apuntat. Mas ha conclòs la seva intervenció dient que la vida és "un contrast" i per això, ha dit, avui també se celebra.
Petició sobre les baixes mèdiques
Bonet ha valorat en positiu les fites assolides fins ara, com per exemple que a l'estat espanyol des del 2022 les baixes mèdiques siguin comunicades directament via metge i empresa. D'aquesta manera, volen evitar que es repeteixin fets com els que van passar el 2015, ja que el copilot que va estavellar l'avió de Germanwings es trobava de baixa en aquell moment, però ho va amagar a l'empresa en no comunicar-ho.
Tot i assenyalar que és un "gran avenç" també ha apuntat -com ja va fer en una entrevista recent a l'ACN- que no s'ha aconseguit per complet, ja que volen que s'apliqui a tots els països de la UE. Per això, s'ha dirigit al govern espanyol per demanar-los que els ajudin a impulsar-ho. "Demanar justícia i reparació és seguir endavant, aconseguir-ho és honrar la memòria", ha conclòs.
També ha destacat en positiu el fet que Lufthansa creés un fons d'ajuda el 2015 i haver aconseguit una dotació de beques per als orfes, així com el fet que després de set anys de treball "incansable", el 2022 van aconseguir que quedessin exemptes de tributació.
Acte a Le Vernet per commemorar un dimarts tràgic
Alguns dels familiars i amics de les víctimes viatgen aquest diumenge cap a França per assistir als actes de caràcter privat que se celebraran dilluns amb motiu del desè aniversari del sinistre. Entre els actes previstos a França, hi ha una ofrena floral al cementiri de Le Vernet i un minut de silenci a les 10.41 h.
Fa deu anys, el vol GWI 9525 va enlairar-se des de l'aeroport del Prat. Era dimarts 24 de març del 2015 i el seu destí era la ciutat alemanya de Düsseldorf, on no va arribar mai. Aquell dia, el copilot de l'aeronau, Andreas Lubitz, va estavellar deliberadament el vol contra els Alps francesos. Lubitz, de 28 anys, va aprofitar que es va quedar sol al control de l'avió i va bloquejar la porta perquè ningú més pogués impedir-li fer caure l'aparell després de desbloquejar-ne el pilot automàtic.
L'autor dels fets estava de baixa i en tractament psicològic, dues circumstàncies que va amagar a l'empresa. Van morir les 150 persones que viatjaven a l'avió, dels quals 144 eren passatgers i la resta tripulació. Una cinquantena de les víctimes eren catalanes.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics