L'Alzheimer, la malaltia neurodegenerativa més freqüent que afecta a més de 800.000 persones a tot el país, té una prevalença més elevada en dones i, aquesta disparitat de gènere, planteja interrogants sobre els mecanismes biològics subjacents i la importància d'adoptar una aproximació personalitzada en la seva investigació i el tractament. Aquest és el punt de partida del projecte de recerca propi que ha començat el Grup d'Alzheimer i altres trastorns cognitius de la Fundació de Recerca Clínic Barcelona - Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) amb l'impuls i el finançament de la Fundació Rosa Maria Vivar, entitat sense ànim de lucre que treballa per la prevenció de la malaltia.
Encara es desconeixen molts dels processos biològics que es desregulen més enllà dels relacionats amb les proteïnes betaamiloide i tau, que s'acumulen a nivell cerebral en els dos sexes des de fases presimptomàtiques i el perquè de la major susceptibilitat de les dones. Alguns estudis indiquen que 2 de cada 3 malalts són dones.
"L'estudi analitza els nivells de 120 proteïnes associades al sistema nerviós central en el líquid cefalorraquidi, comparant homes i dones -tant que pateixin la malaltia com sanes- i abordarà el seu impacte en el genotip del gen APOE4 (un factor de risc genètic rellevant). Aquest novador enfocament, utilitzant la tecnologia més avançada, permetrà comprendre millor les malalties neurodegeneratives i apropar-nos a una medicina de precisió", afirma la doctora Raquel Sánchez del Valle que lidera el projecte junt a la doctora Anna Antonell Boixader.
Aquest projecte de recerca, que porta el nom de Polaris, utilitzarà una innovadora plataforma d'anàlisis (la NULISAseq™ CNS Disease Panel 120) que permet l'anàlisi de proteïnes en líquid cefalorraquidi amb una sensibilitat superior als altres mètodes disponibles. És un instrument molt precís que pot detectar nivells molt baixos d'aquestes proteïnes i que permetrà identificar patrons i marcadors que abans eren difícils de descobrir. La cohort serà de 258 persones.
"A la Fundació Rosa Maria Vivar estem convençuts de que només des de la recerca aconseguirem que l'Alzheimer sigui una malaltia prevenible i curable. Ara, el nostre objectiu és continuar treballant per mobilitzar recursos i aconseguir aquest repte el més aviat possible", afirma Margarita Oliva, presidenta de la Fundació Rosa Maria Vivar.
Per Oliva, la col·laboració de les persones i de les empreses per aconseguir recursos és fonamental, ja que son els que fan possible projectes de recerca com aquest. "Com a fundació estem molt agraïts per totes les iniciatives que han volgut sumar-se a la campanya Implica´t x l´Alzheimer que de forma continua tenim en marxa i que ens permet arribar a aquesta fita".
L'Alzheimer representa un gran repte de salut global ja que es calcula que hi ha més de 50 milions de persones al món afectades de demència i que aquesta xifra augmentarà fins als 152 milions el 2050. La malaltia és la causa més freqüent de demència, representant aproximadament entre el 60-70% dels casos, amb dos terços dels pacients diagnosticats sent dones.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics