Divendres, 02 de Maig de 2025

Uniformes escolars?

19 de Novembre de 2008, per Txell Granados

L'escola que jo voldria per als meus fills seria una escola que obligués a fer pensar als seus alumnes i, per tant, que tingués voluntat de fer-los adquirir capacitat crítica. L'altre dia, tot passejant per Reus, vaig observar que hi ha escoles de la nostra ciutat que fa temps que han tornat a imposar els uniformes.

D'entrada, els uniformes escolars crec que contradiuen una mica la filosofia que exposava a l'inici per diversos motius que tot seguit intentaré resumir en tres.

El primer motiu és que l'alumne, per menor d'edat que sigui, és una persona que ha d'aprendre a manifestar la seva individualitat i els seus valors i, ens agradi o no, la roba que utilitzi també és una manera d'expressar-se. El segon motiu, molts d'aquests centres explicaran que utilitzen els uniformes per evitar conflictes de discriminació social entre els seus alumnes quan, de fet, la discriminació s'origina amb el propi uniforme, ja que pot tenir un preu molt més elevat per als sector de més baix poder adquisitiu que una roba comprada de rebaixes en grans supermercats.

A banda, la discriminació social no s'origina estrictament per la roba que es porti, sinó per la capacitat de poder assumir (o no) un tipus de vida fora de l'escola (els cotxes dels pares, els viatges durant les vacances, les colònies... ) o a dins de l'escola, ja que no crec que aquests centres no organitzin activitats extraescolars d'alt cost, com, per exemple, viatges de finals d'estudi a l'estranger o sortides per anar a esquiar. El tercer motiu, algunes escoles que poden haver optat per la utilització d'uniformes ho poden haver fet per evitar conflictes de caràcter religiós. Doncs bé, per evitar un conflicte n'han originat un altre, ja que els uniformes realitzen una discriminació a la dona, ja que la majoria d'aquests uniformes tenen la versió per al nen i per a la nena i, per tant, en aquesta última opció segur que l'uniforme estarà format per una faldilla, vulgui o no vulgui l'alumna en qüestió.

Així doncs, els uniformes no sé si és la millor eina per aconseguir transmetre valors de respecte envers la diversitat, ja que sembla que des dels centres no respectin la llibertat de l'individu de triar el tipus de roba que aquests vulguin portar (ni que aquests alumnes hagin convertit la roba interior en exterior). Per tant, la meva pregunta és: al segle XXI són necessaris els uniformes escolars?

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (13)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Xavier Guarque  20 de Novembre de 2008

Títol

 Txell, abans que res, permeten servir-me d'aquest medi de comunicació meravellòs que tenim per dir-te que fins ara llegia els teus "Llum de Ganxo", a l'"Aquí", perquè em resulten de "bon llegir" però el d'avui m'ha entusiasmat.Potser perquè el veig com un posicionament clar en línia a un tema que em treu la son des de ja fa molt de temps -el nom de la vegueria-. Confeso que en algun moment e arribat a pensar que era jo el que m'ho prenia per la valenta, i "adhesions" com la teva reforcen la meva humil opinió al respecte.
En quant al present escrit, crec que l'uniforme uniformitza i què es molt diferent un lloc de treball i un lloc on el que s'ha d'aprendre és saber conviure amb la diversitat de maneres de ser... i de vestir

Emili  20 de Novembre de 2008

Pijo-progres?

Uniformes són iguals x tothom? I l'abric? I les sabates? Uns portaran nike i els altres carrefour... I normalment, no és per res, però les escoles que han portat uniforme sempre han estat les d'élite. Aquest cas no és igualtat. No és ser pijo-progre, però si s'ha de portar uniforme per no haver de pensar què posar-se de roba al matí o perqué els nens no mirin els tangues de les nenes... aquí hi ha un altre problema i no se soluciona amb un uniforme

Carles  20 de Novembre de 2008

piji-progres

 Aquests piji-progres que voleu anar de moderns i anti-burgesos i després sou lo més pijo em feu certa repugnància. Què haurien d´anar amb robeta penjada però caríssima i opinant de tot sense saber de res com tí, Txell?? No voleu igualtat? Què hi ha més igualitari que un uniforme? Rics, pobres, blancs, negres, moros, tots iguals.

Emili  20 de Novembre de 2008

Sense uniformes!

Coi! Estic molt d'acord amb la Txell. És normal portar uniforme? Trobo que no, al final semblarem un exèrcit: tots uniformats de roba i de pensament. HEM DE DIR PROU! Felicitats, Txell!

cristina  20 de Novembre de 2008

Com sempre, et falta documentar-te

Ai Txell! Ja t'ho he dit en d'altres pots, t'has de documentar més. L'iniforme a una escola no s'imposa, en els dies que corren. Es una decisió col·legiada que cal prendre al Consell Escolar, per majoria simple (suposo), com quan es canvia el xandall o el logo de l'escola. Potser, a priori sembla una mesura de força, però és pràctic i molt més barat. L'única cosa que sí vull qüestionar és perquè les nenes han d'anar amb faldilla? Potser poden posar-se pantalons, però jo les veig totes amb la plisada. Amb això sí que estic d'acord amb tu. Tanmateix, documentat més noia!

A.S.S.  20 de Novembre de 2008

Mare meva

 I passen els anys i la mateixa merda de sempre Reus és una puta ciutat burgesa, sempre ho ha estat i a tots us interessa q segueixi sent així, quina polèmica és aquesta d'uniformes, gent que troba normal que es portin uniformes i què si uniformes a cole sí o uniformes a l cole no. Ah, és clar, me n'havia oblidat... tots heu anat i porteu als vostres fills a l'escola de pago, no hihavia pensat. El que cal fer és potenciar més les escoles públiques, ja que l'educació és un dret i no un privilegi, prou ja de potenciar les escoles privades (o concertades, q això ja és el colmo, la majoria d'escoles encara les hem de pagar entre tots) i deixar-nos d'històries ridícules d'uniformes.

A Reus fa falta un canvi i treure'ns del damunt tota aquesta merda burgesa que fa tants anys que arrosseguem.

Maria  19 de Novembre de 2008

endevant amb els uniformes!!

 Jo no vaig anar a una escola on es duia uniforme, però al llarg de la meva vida profesional he treballat amb llocs on les noies de l'oficina en duiem.. i jo estava encantada!! Es una comoditat increible llevarte al matí i no pensar quin model te posar-te, a més de que així tothom va vestit de manera adequada.. el tot si val no em sembla correcte.
Tinc dos fills que en edat escolar i ara la seva escola La Salle també s'està plantejant posar-ne i n'estic absolutament a favor. A més per moltes mares com jo, serà un problema menys amb els fills, aniran tots vestits iguals i no n'hi haurà cap de ditinció. Per la gent que no tingui aquets recursos, que facin números i veuran que encara que es una inversió de cop una mica forta a la llarga encara estalviarem diners i ens evitarem les baralles del matí de si això no es adequat, si es massa llarg o es massa curt, si ensenyen o no les calces o els calçotets.
La individualitat del individu no s'apren sols amb la manera de vestir. De fet les mares comprem la roba als nostres fills i som les que decidim normalment com han d'anar vestits.
I la questió de que sigui descriminatori per les dones perque hi ha un model noi o un model noia.... aquest discurs està molt vist, a més els nostres fills sols pasen a l'escola 5 hores al dia, els queden moltes hores al dia per poder vestir d'altra manera si volen.

jordi  19 de Novembre de 2008

no al no uniforme

 Jo vuldria uniforme pel meu fill, pq aixi estaria mes per l´estudi que per que em posso. I si haguesis fet la mili sabries els avantages que te el uniforme pq es la unica manera que no hi hagi discriminacio.

A.B.A  19 de Novembre de 2008

Més val tirar enrere que endavant!!!

 Jo vaig anar a la Presentació i la veritat es que si no anaves amb roba de marca les passaves ben putes. No només et discriminen els companys sinó els professors. Crec que el sol fet de portar roba de marca ja era un uniforme de l'escola considerada prou prestigiosa com per no acceptar l'alumne vestit amb roba del mercat dels disabtes. Portar-ne crec que s'eliminen molts actes xenòfobs i discriminatoris en aquell que no se la pot permetre. I així saps que el fill o filla en qüestió portarà durant tota la setmana aquell uniforme. Donant-li el valor de que si se l'embruta el dilluns el portarà brut tota la setmana. Crec que així també els farem més responsables del que duen a sobre. Agraeixo doncs que escoles com la Presentació hagin recuperat l'uniforme. Perquè els alumnes estaven més pendents del tangues i els escots de les xiquetes de 15 i 16 anys que per les assignatures.

maria angueres  19 de Novembre de 2008

.

 La meva filla porta uniforme, fa uns anys els odiava, però ara que ella el duu, m'he adonat que és "supercòmode" sempre sé el que li he de posar,a més, am 5 anys no crec que tingui gaire criteri a l'hora de triar-se la roba. Ah! i l'escola és laica, així que hi ha de tot, en fi, que el uniforme és molt pràctic. Visca el uniforme!!!!