L'escola que jo voldria per als meus fills seria una escola que obligués a fer pensar als seus alumnes i, per tant, que tingués voluntat de fer-los adquirir capacitat crítica. L'altre dia, tot passejant per Reus, vaig observar que hi ha escoles de la nostra ciutat que fa temps que han tornat a imposar els uniformes.
D'entrada, els uniformes escolars crec que contradiuen una mica la filosofia que exposava a l'inici per diversos motius que tot seguit intentaré resumir en tres.
El primer motiu és que l'alumne, per menor d'edat que sigui, és una persona que ha d'aprendre a manifestar la seva individualitat i els seus valors i, ens agradi o no, la roba que utilitzi també és una manera d'expressar-se. El segon motiu, molts d'aquests centres explicaran que utilitzen els uniformes per evitar conflictes de discriminació social entre els seus alumnes quan, de fet, la discriminació s'origina amb el propi uniforme, ja que pot tenir un preu molt més elevat per als sector de més baix poder adquisitiu que una roba comprada de rebaixes en grans supermercats.
A banda, la discriminació social no s'origina estrictament per la roba que es porti, sinó per la capacitat de poder assumir (o no) un tipus de vida fora de l'escola (els cotxes dels pares, els viatges durant les vacances, les colònies... ) o a dins de l'escola, ja que no crec que aquests centres no organitzin activitats extraescolars d'alt cost, com, per exemple, viatges de finals d'estudi a l'estranger o sortides per anar a esquiar. El tercer motiu, algunes escoles que poden haver optat per la utilització d'uniformes ho poden haver fet per evitar conflictes de caràcter religiós. Doncs bé, per evitar un conflicte n'han originat un altre, ja que els uniformes realitzen una discriminació a la dona, ja que la majoria d'aquests uniformes tenen la versió per al nen i per a la nena i, per tant, en aquesta última opció segur que l'uniforme estarà format per una faldilla, vulgui o no vulgui l'alumna en qüestió.
Així doncs, els uniformes no sé si és la millor eina per aconseguir transmetre valors de respecte envers la diversitat, ja que sembla que des dels centres no respectin la llibertat de l'individu de triar el tipus de roba que aquests vulguin portar (ni que aquests alumnes hagin convertit la roba interior en exterior). Per tant, la meva pregunta és: al segle XXI són necessaris els uniformes escolars?
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics