Dimecres, 28 d'Agost de 2024

Identifiquen una molècula a la sang que prediu si una persona desenvoluparà la covid severa

30 d'Octubre de 2022, per Reusdigital.cat
  • Una imatge d'arxiu d'uns sanitaris tot atenent un pacient

    Cedida

Un estudi liderat per grups de recerca de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), de Tarragona, i la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb la col·laboració de diferents centres hospitalaris (entre ells l’Hospital Joan XXIII) ha identificat un biomarcador que ajudarà a predir si un o una pacient té més risc de patir complicacions en el seu estat de salut a conseqüència de la covid-19.

Es tracta del piruvat (un dels metabòlits que juga un paper clau en el procés d’abastiment d’energia de les cèl·lules), que quan es troba alterat i els seus nivells a la sang són elevats, indica que una persona té més tendència respecte a altres pacients a evolucionar cap a un pronòstic més greu de la malaltia.

A més d’ajudar a detectar a temps quan un pacient té més risc de presentar complicacions a conseqüència de la Covid-19, aquest biomarcador contribueix a un millor abordatge i seguiment de la malaltia, per tal d’afavorir la seva recuperació. D’altra banda, la identificació d’aquest biomarcador també representa una nova via terapèutica per altres malalties inflamatòries i metabòliques ja que la funció d’aquest metabòlit no només és la de proveir d'energia a les cèl·lules, sinó que té una implicació directa per a la salut i el bon funcionament de qualsevol part del nostre cos (el seu paper també és el d’emetre senyals emissores cap a les mateixes).

Aquest estudi va néixer fruit d’una investigació anterior en aquesta línia, a partir del qual es va poder intuir que alguns metabòlits implicats en el procés d'obtenció d’energia de les cèl·lules podrien tenir un paper clau en l’evolució de la covid-19 i l’empitjorament de l’estat de salut del pacient (arribant a desencadenar complicacions severes). Investigacions en aquesta línia podrien representar un punt d’inflexió en l’abordatge de la covid-19 ja que quan aquesta malaltia es complica i l’estat de salut del pacient passa a ser crític, el risc de morir també es dispara. Per això, investigar aquest aspecte de la malaltia és clau: els resultats obtinguts podran ser implementats a la pràctica clínica.

“Gràcies a aquesta investigació el personal sanitari que als hospitals diagnostica i tracta la covid compta ara amb una referència o biomarcador per identificar amb anàlisis de sang si un pacient té els nivells d’aquest metabòlit més elevats i, per tant, si és més propens a presentar complicacions de la malaltia”, explica Sonia Fernández-Veledo, que, juntament amb Anna Rull, ha liderat aquest projecte. I afegeix: “Aquesta tècnica és més senzilla i econòmica que la utilitzada en el primer estudi i, per tant, podria tenir un impacte clínic potent en la salut pública”.

Aquestes investigadores de l’IISPV pertanyen als grups de recerca de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (que forma part del centre d’investigació biomèdica en xarxa CIBERDEM) i d’Infecció i Immunitat (pertany a CIBERINFEC), respectivament. La investigació ha estat possibles gràcies a la col·laboració dels hospitals Joan XXIII, de Tarragona; Virgen del Rocío, de Sevilla; i l’Hospital Vall d’Hebron, de Barcelona, que han contribuït tot facilitant mostres de pacients.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics