Dijous, 08 d'Agost de 2024

Veïns de Vilanova d'Escornalbou protesten contra el projecte d'una nova planta d'asfalt al terme

Es queixen al ple del seu possible impacte, mentre que l'ajuntament defensa haver complert 'rigorosament' la normativa aplicable

05 de Maig de 2023, per Marc Busquets
  • Un grup de veïns ha assistit al ple per mostrar el seu rebuig al projecte

    Cedida

Veïns de Vilanova d'Escornalbou van protestar el passat dimecres al ple municipal contra el projecte d'una "nova planta d'asfalt i residus" que és "a tocar del poble, de l'Ermita de la Mare de Déu de la Roca i de la muntanya de l'Areny". En aquest sentit, han fet constar que han demanat al govern que "revoqui" un conveni de col.laboració signat temps enrere amb l'empresa promotora, Àrids i Excavacions Mont-roig, SL "i amb Romà Infraestructures i Serveis, SAU".

Fonts municipals han assenyalat a Reusdigital.cat, al seu torn, que l'ajuntament "ha complert rigorosament amb la normativa aplicable", i que el consistori "no ha promogut ni facilitat en cap moment" el procediment vinculat a la planta. Les mateixes fonts han assenyalat que "no hi ha dipòsit de residus previst" a la planta en qüestió (quelcom que els veïns neguen segons el projecte bàsic) i que, a banda, aquesta seria "mòbil i de caràcter temporal", per un període màxim de cinc anys (quatre més una possibilitat de pròrroga d'un any). Des del veïnat s'ha exposat a aquest mitjà que el govern municipal "s'ha mostrat sempre políticament favorable" al projecte, i en subratlla "com a prova" l'establiment de l'esmentat conveni de col·laboració. 

 

'Impactes' del projecte

 

Els principals "impactes" del projecte, han indicat els representants veïnals, serien "la contaminació de l’aire, el transport de residus cap a la pedrera, i l'increment de trànsit de camions de gran tonatge per la carretera de Mont-roig-Colldejou". Per als veïns que van protestar, "es tracta d’una activitat altament contaminant, que posarà en risc la salut dels nostres veïns, ja que s’emetran hidrocarburs aromatics policíclics que són cancerígens". La planta, "a més, estarà ubicada en una zona molt propera als nuclis habitats (menys de 500 metres), i generarà molt de soroll, pols i tindrà un gran impacte visual" a l'entorn. "Recordem que a un radi de menys de 600 metres hi ha el Castell d’Escornalbou, l’Ermita de la Mare de Deu de la Roca i la muntanya de l’Areny", han assenyalat. Aquest últim és un espai protegit.

Per tot plegat, els veïns han lamentat que "aquesta planta suposaria un nou atac cap el nostre municipi per part de les empreses extractives d’àrids. Actualment tenim el municipi ple de forats sense restaurar que s’estan convertint en un abocador ilegal de residus". "Aquest projecte és contrari al model de desenvolupament sostenible del nostre maravellós municipi; nosaltres apostem pel turisme, la natura, la agricultura, i la salut i benestar dels nostres veins", han conclòs. 

 

Juny de 2020

 

Va ser el juny de 2020 quan Àrids i Excavacions Mont-Roig, SL (propietària d’una activitat extractiva del terme municipal de Vilanova d’Escornalbou), va presentar una sol·licitud de tramitació d’un Pla Especial Urbanístic per implantar la planta, de "caràcter temporal", per quatre anys més un de possible pròrroga. El motiu d’aquesta sol·licitud d’instal·lació és la "col·laboració" d’aquesta empresa amb Àrids Romà, adjudicatària d’un contracte amb la Generalitat de Catalunya per al manteniment de carreteres per quatre anys més un de possible pròrroga. "Atesa la necessitat puntual d’aquest tipus de material per al manteniment de les carreteres del territori, van considerar convenient la instal·lació d’aquesta planta mòbil pel mateix termini de durada del contracte", han apuntat des de l'ajuntament a aquest mitjà.

Fonts municipals han subratllat que segons l’informe urbanístic previ a l’inici de la tramitació, "aquesta és una activitat permesa segons la normativa en aquest tipus de sòl" i que, "per tant", l’Ajuntament de Vilanova d'Escornalbou es va veure "obligat" a iniciar els tràmits per a l’aprovació d’aquesta figura de planejament. En aquesta línia, s'ha manifestat que l'administració "no pot negar-se a la tramitació d’aquests procediments" i que per poder denegar-los "és tenen en compte única i exclusivament qüestions legals". D'aquesta manera, i sempre les fonts consultades, es va fer la consulta a l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental "per tal que declarés si era necessari un tràmit ambiental previ". Un cop feta, el resultat de l’informe "va ser que no era necessari el procediment d’avaluació ambiental estratègic". Actualment, el procediment es troba aprovat per la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, després d’haver completat els tràmits exigibles. "Tanmateix, l’aprovació està suspesa a l’espera de finalitzar altres tramitacions urbanístiques paral·leles", han conclòs des de l'ajuntament.

Paral·lelament al tràmit urbanístic, se'n van fer d'altres per a la concessió de la llicència ambiental. En aquest cas, l’administració competent "per informar i per resoldre" és la Ponència ambiental del Consell Comarcal del Baix Camp. Actualment, també s’han realitzat tots els tràmits d’exposició pública i recepció dels informes dels departaments afectats i es troba pendent de resolució a l’espera de la finalització de la tramitació urbanística. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges