Dijous, 29 d'Agost de 2024

Les persones amb discapacitat intel·lectual disposaran d'un servei d'atenció a la salut sexual a Reus

La Fundació Villablanca ha engegat el projecte amb una subvenció de la Fundació 'la Caixa'

13 de Juny de 2023, per Estel Romeu
  • Presentació del SSAS-DI al Casal de les Dones de Reus

    Estel Romeu

Un servei pioner a la demarcació de Tarragona oferirà atenció a la salut sexual per a persones amb discapacitat intel·lectual. La Fundació Villablanca ha impulsat, a través d'una subvenció d'un any de la Fundació La Caixa, el SASS-DI per a donar resposta a les reivindicacions per garantir el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a una vida sexual responsable. 

 

El servei oferirà tallers, espais de reflexió, orientació i assessorament

Respondre dubtes, oferir informació clara i conceptes bàsics sobre el propi cos i prevenir abusos sexuals són alguns dels punts que es treballaran des del Servei d'Atenció a la Salut Sexual de les Persones amb Discapacitat (SASS-DI).  El servei treballarà amb cinc línies: tallers d'educació sexual, espais de reflexió i formació específica per a familiars i professionals de persones amb discapacitat, orientació per a casos individuals i de parella, assessorament a entitats i treball en xarxa.

 

López: 'Hi ha dones amb discapacitat intel·lectual lleu que no saben què els passa quan tenen la menstruació'

 

"La sexualitat és un doble tabú per a les persones amb discapacitat perquè no reben formació i, en el cas de les dones, un triple tabú: hi ha dones amb discapacitat intel·lectual lleu que no saben què els passa quan tenen la menstruació", explica el psicòleg i terapeuta sexual Andreu López. L'objectiu d'aquest servei és combatre el desconeixement de les persones amb discapacitat intel·lectual i oferir-los eines per a gestionar el seu cos i la seva intimitat com desitgin.

La creació del SASS-DI sorgeix arran d'un projecte actiu des del 2016 a la Fundació Villablanca, Grup de Treball de Sexualitat i Afectivitat de Villablanca, que ha atès fins a 95 usuaris amb diverses formacions i tallers. La valoració d'aquests sis anys de treball és positiva amb millores com permetre que parelles de la fundació puguin compartir habitació i tenir intimitat, que usuaris coneguin millor el propi cos i sàpiguen posar límits i que d'altres tinguin joguines sexuals després de fer els tallers adequats. L'ampliació d'aquest servei, que comptarà amb vuit professionals treballant-hi entre psicòlegs, treballadors socials i infermers, vol continuar oferint aquestes eines i arribar a més usuaris, sent una iniciativa pionera al Camp de Tarragona i voltants.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics