Aquesta passada setmana va tenir lloc la primera reunió del projecte GELATOn the ROAD, amb l'objectiu de crear la primera ruta europea de gelats per promoure i preservar el patrimoni cultural i les entitats locals. En aquest projecte hi participen un total de dotze països de la Unió Europea: Itàlia, Bèlgica, Grècia, Alemanya, Luxemburg, Sèrbia, Eslovènia, Croàcia, Àustria, Espanya, Polònia i Bulgaria.
A més, també hi tenen presència catorze organitzacions europees: Longarone Fiere (soci principal), Clúster Venecià, Cambra de Comerç Belgo-Italiana, Associacions Agroalimentàries de la regió de Grècia Occidental, Uniteis e.V., Cambra de Comerç Italiana a Luxemburg, Cambra de Comerç i Indústria de Sèrbia, Agència de Desenvolupament Regional ROD Ajdovscina, Ecomuseu de Dignan, Institut Europeu de Formació i Recerca, Associació Empresarial de Cloud Computing de Catalunya, Agència de Desenvolupament Regional de Rzeszow, Cambra de Comerç i Indústria de Vratsa, DomSpain, i dues organitzacions associades: Parc Dolomiti Friuliane i el Consell d'Europa – Oficina de Venècia.
A l'Estat espanyol, els socis principals del projecte són les organitzacions reusenques DomSpain i Open Europe. Aquestes seran les encarregades de la captació de gelaters artesans d'arreu d'Espanya per a la futura creació d'un concurs internacional, que se celebrarà a Reus, on els gelaters artesans podran presentar les seves creacions amb productes característics locals de la seva zona. La fira està prevista que se celebri a Reus l'any 2025.
Dels gelats seleccionats a cada país pel delegat del projecte (amb votacions populars o jurat d'experts), en el cas d'Espanya DomSpain i Open Europe, se n'escollirà el més representatiu per arribar a una gran final europea que tindrà lloc a Longarone (Itàlia), on els mestres artesans donaran a conèixer i tastar les seves creacions. El guanyador del concurs rebrà el reconeixement europeu de qualitat i innovació, així com un premi en metàl·lic i en maquinària de creació de gelats amb la darrera tecnològica i sosteniment mediambiental.
El projecte GELATOn the ROAD es basa en criteris de sostenibilitat mediambiental, qualitat del producte i de la matèria primera i innovació dins del sistema de la cadena de subministrament del gelat artesà. L'art de fer gelat s'ha transmès de generació a generació incorporant ingredients locals i tradicions culinàries. Es tracta d'un pas cap a la conscienciació sobre la importància cultural del gelat i el foment d'una apreciació més gran a la seva rica història i al seu llegat perdurable.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics