Diumenge, 04 d'Agost de 2024

Aragonès reivindica eliminar les barreres econòmiques en l'accés a la universitat

La periodista Rosa Maria Calaf centra la lliçó inaugural en els reptes i oportunitats de la intel·ligència artificial

22 de Setembre de 2023, per ACN
  • Pere Aragonès durant la inauguració oficial del curs 2023-2024 a la URV

    ACN

El president del Govern, Pere Aragonès, ha reivindicat l'eliminació de les barreres econòmiques per facilitar l'accés a la universitat en l'acte d'inauguració del curs 2023-2024 celebrat aquest divendres a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aragonès ha defensat que les universitats constitueixen una "garantia d'oportunitats" per al conjunt de la ciutadania per "avançar en l'equitat". Així, ha remarcat la rebaixa de les taxes universitàries per tercer any consecutiu i les polítiques impulsades per reduir la precarització dels docents en el sector. La lliçó inaugural ha anat a càrrec de la periodista Rosa Maria Calaf, que ha posat el focus en els reptes i les oportunitats que ofereix la intel·ligència artificial en el món del periodisme.

El sistema universitari català ha oficialitzat l'inici del curs 2023-2024 des de l'Aula Magna del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, on s'han aplegat la comunitat universitària i nombroses autoritats del país. L'encarregada d'estrenar el nou curs ha estat la periodista Rosa Maria Calaf, qui després de fer un repàs a la seva trajectòria com a corresponsal internacional, s'ha centrat en els reptes però també les oportunitats que comporta la intel·ligència artificial.

Calaf ha reivindicat l'ofici en un context de revolució tecnològica, de desinformacions i d'entreteniment informatiu creixent. "Mai ha estat fàcil informar, ni ara ni abans. No soc nostàlgica del passat, sempre hi ha hagut bon i mal periodisme, però mai han faltat voluntats d'interferències, de manipulació i de mitjans de comunicació i periodistes que sucumbeixen a interessos aliens a la vocació periodística. El que passa és que ara s'inverteix molt en el mal periodisme i es disseminen amb més eficàcia que mai les mentides, es desinforma millor del que s'informa", ha etzibat Calaf. En la mateixa línia, la periodista ha negat ser "tecnofòbica", i per contra, ha qualificat la tecnologia com "la millor eina que ha tingut la humanitat". Així, s'ha dirigit als periodistes per no deixar-se dominar per les noves tecnologies i cultivar la mirada crítica.

El Govern treu pit de la rebaixa de les taxes universitàries

Per la seva part, el cap de l'executiu català, Pere Aragonès, ha posat èmfasi en el relleu generacional entre els docents impulsat a través del pla de xoc de deu milions d'euros per promoure l'estabilització del personal universitari, amb el qual s'han incorporat 215 professors permanents. D'altra banda, Aragonès ha afirmat que les universitats tenen la funció de revertir les desigualtats i ha tret pit de la rebaixa de les taxes universitàries en els últims tres cursos. "Com a país, no ens podem permetre que cap jove es quedi a les portes de la universitat per motius econòmics", ha defensat.

Des de la comunitat universitària, el rector de la URV, Josep Pallarès, ha reclamat al president de la Generalitat i el conseller d'Universitats polítiques que ajudin a atreure nou talent i retenir l'existent. Segons Pallarès, les universitats arrosseguen "les seqüeles d'un llarg període de desinversió" i requereixen capacitat d'atracció de cara a noves incorporacions en l'àmbit de la investigació i la recerca. Qui també ha reclamat un major suport econòmic per part de les administracions superiors ha estat el president del Consell Social de la URV, Josep Poblet, que ha posat de manifest "l'estrès econòmic" que pateix la institució a través dels diferents campus repartits arreu de la demarcació. Per això, ha demanat una major implicació pressupostària per rebre "una justa compensació".

Uns 300.000 alumnes enceten el nou curs 2023-2024

El curs inaugurat aquest divendres s'enceta amb 537 graus i 668 màsters, el que equival a un total de 300.000 estudiants a tot el país. En el decurs de l'acte celebrat avui a la Universitat Rovira i Virgili, també s'han entregat les distincions Jaume Vicens Vives, en reconeixement a la qualitat docent universitària, i les mencions M. Encarna Sanahuja Yll, a l'excel·lència en la inclusió de la perspectiva de gènere en la pràctica docent universitària.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges