Dissabte, 13 de Juliol de 2024

La temporada dels Amics de la Música de Valls, en marxa

Fins a 17 concerts formen la programació de concerts d’octubre a juny del 2024

10 d'Octubre de 2023, per Reusdigital.cat
  • El quartet Metropolitan Union Bachcelona actuarà el 26 d'octubre

    Cedida

Els Amics de la Música de Valls | Joventuts Musicals de l’Alt Camp posen en marxa una nova temporada de concerts. Una programació formada per 17 propostes musicals que combinaran música antiga, barroca, del romanticisme i amb algunes picades d’ullet al jazz i al món contemporani. Una edició que aposta per ampliar els concerts de gran format, entre els quals la participació de les formacions corals del Camp de Tarragona tornarà a ser clau. La majoria dels concerts es duran a terme al Teatre Principal, a l’església de Sant Joan de Valls i, per primera vegada, el cicle vol inaugurar la plaça del Museu Casteller de Catalunya com a escenari de música de cambra. 

El tret de sortida serà el 19 d’octubre amb ‘Hôtel Favart. Soiré autour de Gomis’, al Teatre Principal. Un concert basat en obres del compositor valencià Josep Melcior Gomis, qui fou amic del cèlebre compositor italià Gioachino Rossini. El concert estarà interpretat per la mezzosoprano Adriana Mayer, Ruben Parejo a la guitarra romàntica, el percussionista de Vallmoll, Pere Olivé i Carles Budó al pianoforte. Una bona oportunitat per descobrir aquest instrument que va ser la transició entre els clavicèmbals i els pianos actuals.

La segona cita, serà el 26 d’octubre amb ‘Bachbershop’. Un concert vocal, a l'estil barbershop, de la mà del quartet Metropolitan Union Bachcelona. Presentaran estàndards moderns i demostraran que el barroc no està tan lluny de la música moderna, ni a la inversa. Un quartet format pel tenor Daniel Morales, el lead Martí Doñate, German de la Riva al baix i el baríton Joan Mas. 

El 23 de novembre arriba un recital de veu i piano basat en obres del francès Francis Poulenc i també d’altres compositors catalans del moment. La mezzosoprano Marisa Martins i el pianista Mac McClure seran els encarregats de fer aquest homenatge a un dels grans compositors del segle XX. 

La temporada també comptarà amb les sonoritats que ofereix la corda fregada. El 7 de desembre, el duet format pels germans Prat, en Bernat Prat al violí i el violoncel·lista Oriol Prat, interpretaran ‘Dúos de Kódaly i Ravel’. Les obres van ser creades a principis del segle XX i reflecteixen el moment efervescent que vivia la música a Europa. 

La temporada dels Amics de la Música de Valls tancarà el 2023 amb dos concerts. D’una banda, la nit del 24 de desembre, abans de la Missa del Gall, l'església de Sant Joan acollirà el ‘Tradicional cant de la Sibil·la’. Es tracta d'una cerimònia litúrgica que es remunta a l'època medieval i que és d'origen pagà. Una proposta de la Xarxa de Cultura de Valls, coorganitzada pels Amics de la Música de Valls, que tindrà lloc a dos quarts de 12 de la nit. 

Concert participatiu amb l’Orquestra Camerata XXI

D’altra banda, també a l’església de Sant Joan, el 30 de desembre s’hi podrà viure el ‘Concert participatiu amb l’orquestra Camerata XXI’. En aquesta ocasió, s’interpretarà el ‘Glòria’ d’Antonio Vivaldi, un dels grans oratoris del repertori barroc. Continuant amb l’objectiu que ja es va iniciar la temporada passada de promoure el moviment coral al Camp de Tarragona, ara es fa un pas més. L’Orquestra Camerata XXI, el Centre de Lectura de Reus, el Cor Ciutat de Tarragona i els Amics de la Música de Valls s’uneixen per crear el projecte ‘Cantem! 2023 Camp de Tarragona’. 

Amb l’objectiu d’impulsar un conjunt de produccions d’orquestra i cor participatiu, la proposta ja s’ha obert als cors de la regió. Un projecte dirigit per Xavier Pastrana que comptarà amb la soprano Mireia Tarragó, la mezzosoprano Tànit Bono, el Cor Ciutat de Tarragona com a cor pilot i l’Orquestra Camerata XXI. Una creació que també es podrà seguir el 23 de desembre al Teatre Bartrina de Reus i el 29 de desembre al Teatre Tarragona de Tarragona. 

Concerts del 2024

La primera proposta del 2024 tindrà lloc l’11 de gener amb un concert de jazz amb Èlia Bastida Trio. La violinista oferirà, acompanyada del contrabaixista Joan Chamorro i Josep Traver a la guitarra, un tribut a Stéphane Grappelli. De fet, es tracta d’un dels grans referents per als violinistes d’aquest gènere. 

Els amants de Franz Schubert tenen una cita el 25 de gener amb el jove baríton Enrique Monteoliva. Interpretarà el cicle de cançons ‘Winterreise’ (Viatge d’hivern) acompanyat del pianista Iñaki Guezala. Schubert va ser un dels màxims exponents del Lied romàntic.

El mes de febrer tornarà el pianista Albert Guinovart amb un programa basat en música del romanticisme. El concert també comptarà amb la flautista Elisabeth Franch i es durà a terme el 8 de febrer

El 22 de febrer la soprano Marta Bauzà, el tenor Roger Padullés i el pianista Tomeu Moll-Mas oferiran un homenatge al músic i compositor mallorquí Baltasar Samper. Un recull de diverses obres que combinen el folklore mallorquí amb la tradició musical francesa.

El març tindrà l’acordió com a protagonista. A ‘Un viatge de Nàpols a Nova York’ la jove Marta Cubas recorrerà diverses èpoques que van del Barroc al Contemporani. L’actuació serà el 14 de març. Una artista que, tot i la seva joventut, ja ha estat premiada en més d’una vintena de certàmens, entre els quals hi ha el Trofeu Mundial d’Acordió (Portimao). Aquest mes també es comptarà amb el concert del ‘Pregó de Setmana Santa’ dedicat al francès Francis Poulenc. El Cor Vivaldi, un dels millors cors d’Europa de veus blanques, serà l’encarregat del muntatge que se celebrarà el 22 de març, a les 8 del vespre, a l’església de Sant Joan de Valls. Un concert organitzat conjuntament amb l’Agrupació de Confraries i Germandats de la Setmana Santa de Valls. 

Aposta pels talents de proximitat

Una altra de les voluntats del cicle és la d’apostar pel talent de proximitat i també per oferir oportunitats als nous artistes. El 18 d’abril, el Teatre Principal acollirà un trio de violí, violoncel i piano format pel pianista vallenc Medir Bonachí, la violoncel·lista  reusenca Marta Mulero i per Elina Sidnikava, al violí. Així mateix, el 25 d’abril, es gaudirà de l’actuació de la soprano Montserrat Seró. Es tracta d’una de les guardonades del Concurs de Cant Josep Palet 2023, la recompensa del qual implica una actuació en la temporada dels Amics de la Música de Valls. Seró oferirà un concert basat en composicions del vallenc Robert Gerhard.

El Centre Cultural Municipal de Valls també acollirà un concert de grans dimensions aquesta temporada. L’11 de maig la Franz Schubert Filharmonia i el Cor Madrigal, sota la direcció de Tomàs Grau, interpretaran la Novena Simfonia de Ludwig van Beethoven. De fet, el 7 de maig se celebren els 200 anys de la seva estrena a Viena i Valls també es convertirà en un escenari d’aquesta commemoració. Es tracta d’una de les obres més transcendentals de la història de la música, símbol de la llibertat i de la germanor entre els pobles. 

El penúltim concert, al Teatre Principal, el protagonitzarà l’ensemble de música antiga Hirundo Maris, el 30 de maig. Un grup, format per Arianna Savall i Peter Udland Johansen, especialitzat en música antiga des de l’edat mitjana i fins al barroc. En aquest cas, actuaran en format trio amb el contrabaixista Miquel Àngel Cordero. El seu nucli creatiu és la música mediterrània i nòrdica, fruit de la seva extensa col·laboració musical. Com un ocell migratori, recorren les rutes a través dels mars i la música que uneixen Escandinàvia amb la península Ibèrica des de temps immemorials. 

Estrenar la plaça del Museu Casteller de Catalunya

La darrera proposta de la temporada dels Amics de la Música de Valls 2023 - 2024 servirà per estrenar la plaça del Museu Món Casteller-Museu Casteller de Catalunya com a escenari per a concerts de cambra. El 28 de juny acollirà La raviata de Giuseppe Verdi, una de les òperes més famoses inspirada en la tragèdia amorosa de la novel·la d’Alexandre Dumas (fill), ‘La dama de les camèlies’. Una obra que representa l’estil literari del romanticisme de la França de finals del segle XVIII. Se’n farà una versió amb solistes i piano a les 8 del vespre. 

Durant la roda de premsa, el president dels Amics de la Música de Valls, Roger Padullés, ha destacat: "Estem molt contents de la bona rebuda que ha tingut la proposta del concert participatiu amb l’Orquestra Camerata XXI, és un èxit de participació”. Així mateix, ha subratllat l’objectiu de fer arribar el cicle “entre els més joves i els estudiants de música de Valls i de la regió”.

Venda d’entrades

El preu és de 15 euros per cada concert, excepte la ‘Novena simfonia de Beethoven’. Els alumnes de l’Escola de Música de Valls tindran una entrada gratuïta per a ells i per a un acompanyant. 

Les entrades es poden adquirir a través de www.codetickets.com o de manera presencial a taquilla.

Una eina cultural

Els Amics de la Música de Valls i Joventuts Musicals de l’Alt Camp és una entitat sense ànim de lucre que neix com a eina cultural al servei de la ciutat i de les comarques veïnes. La seva voluntat és facilitar l’accés de tots els ciutadans a la música simfònica, despertar l’interès per la música, sobretot en els joves, i oferir activitats culturals per a tothom.

El cicle també busca donar visibilitat a intèrprets o compositors originaris o vinculats a Valls i al Camp de Tarragona, que ja tenen una trajectòria consolidada.  

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges