Dissabte, 23 de Novembre de 2024

Descobreixen el mecanisme que vincula l'Alzheimer amb una dieta rica en greixos saturats

Un estudi liderat per la URV explica la relació entre l'obesitat, la diabetis tipus 2 i la malaltia neurodegenerativa

24 d'Abril de 2024, per ACN
  • Equip investigador que ha participat en la recerca

    Cedida

Un estudi liderat per la URV ha permès descobrir el mecanisme que relaciona el consum de greixos saturats en l'alimentació amb la malaltia de l'Alzheimer. El consum d'aquests aliments, segons expliquen, afecta unes molècules de la sang i altres teixits del cervell, que actuen com a marcadors i reguladors de la malaltia. La investigació es va fer en un model de ratolins que desenvolupa la malaltia en edat adulta. Tot i que prèviament ja s'havia demostrat que després de seguir dietes riques en greixos desenvolupaven la malaltia molt abans que els que tenien una alimentació convencional, el mecanisme que desencadenava el seu avenç no es coneixia. Els resultats s'han publicat a la revista especialitzada 'Nutrients'.

Els resultats van demostrar que empitjorava el seu metabolisme després de seguir aquesta dieta durant sis mesos amb un increment significatiu del pes corporal i una pitjor resposta a la glucosa i a la insulina, que són característiques similars a l’obesitat i la diabetis tipus 2 en persones. A més, es va observar una alteració de diversos microARNs tant a la sang com al cervell, que podien danyar aquest òrgan.

Els resultats obtinguts, apunten els autors, subratllen la importància d’una dieta equilibrada per a la prevenció de malalties neurodegeneratives i destaquen el potencial dels microARNs com a objectius per a intervencions terapèutiques.

"Suposen un avenç en el coneixement del mecanisme que explicaria la relació entre obesitat, la diabetis tipus 2 i el desenvolupament de l’Alzheimer. A més, ofereixen noves dianes per a la possible prevenció i tractament de la malaltia”, ha explicat la investigadora que ha liderat el projecte i catedràtica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia Mònica Bulló, del grup de recerca Nutrició i Salut Metabòlica (NuMeH) i del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la URV. En la recerca també han col·laborat l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), el CIBERobn i la Universitat de Barcelona. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics