Dimarts, 23 de Juliol de 2024

La façana de l'Ajuntament de Tarragona recuperarà els colors originals del segle XIX

Els treballs de restauració fan aparèixer els pigments terrosos dels quals no hi havia documentació

28 de Maig de 2024, per ACN
  • Recreació de com quedarà la façana de l'Ajuntament de Tarragona

    ACN

Les obres de restauració de la façana de l'Ajuntament de Tarragona han fet aparèixer els pigments originals que es van utilitzar al segle XIX per decorar la part frontal del Palau Municipal. El consistori, aprofitant els treballs que s'estan fent des de principis d'abril, ha decidit que els recuperarà i que la façana tornarà a lluir com ho feia fa uns 160 anys, quan es va reconvertir de convent dels dominics a l'edifici que és actualment. Els colors trobats i que es tornaran a aplicar són teula i terrosos i suposaran un canvi important respecte la imatge que hi havia abans de la reforma. Aquesta intervenció no alterarà el calendari d'obres, que es preveu que estiguin enllestides a mitjans d'agost, coincidint amb les festes de Sant Magí.

Dels colors originals no hi havia documentació escrita de com eren. De fet, inicialment, no preveien trobar-los durant la restauració. "Hi havia moltes capes de pintura modernes però darrere la pintura hi havia morter tipus ciment Portland", ha comentat la cap de la secció tècnica d'arquitectura de l'Ajuntament de Tarragona, Raquel Casals. Ha estat en el moment de picar aquesta capa de ciment de més d'un centímetre quan ha aparegut "un rejuntat de l'antic estuc". És a dir, les franges pigmentades originals que simulaven uns carreus, fetes amb una capa de "morter amb color" que "dona un acabat de façana".

Aquesta tonalitat cromàtica "no és un color" en si mateix que es pugui aconseguir fàcilment, sinó que s'ha obtingut a partir de barrejar pigments trobats i sorres. D'aquesta mescla se n'aplicarà una capa d'uns 1,5 centímetres de gruix. "Estem fent un rejuntat perquè hem de tornar a imitar com eren els carreu de les façanes, i després se li donarà una veladura, que és un bany de color", ha detallat Casals. Amb tot, el resultat final no serà "un color pla i uniforme", sinó que l'estucat s'assemblarà més a "les aigües d'un marbre".

El conseller de Patrimoni de Tarragona, Nacho García, ha reconegut que la nova imatge de la façana "segur que causarà cert impacte" entre la ciutadania, ja que es passarà d'un color groguenc a un teula. Amb tot, ha posat en valor que la intervenció "farà ressaltar més els elements decoratius i que estan integrats a la façana". A la vegada ha destacat que aquestes tonalitats eren habituals a la ciutat a finals del segle XIX i, de fet, es poden veure a dia d'avui en diferents edificis de la Part Alta, com Casa Castellarnau o la seu de l'ICAC.

La nova imatge es complementarà amb una nova il·luminació, feta a partir de 130 punts LED. Aquesta il·luminació també està pensada per fer ressaltar els diferents elements decoratius. Tota la intervenció està pressupostada en quasi 600.000 euros.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges