Divendres, 06 de Setembre de 2024

Generalitat i Estat segellen el traspàs de Rodalies Renfe

Començaran a negociar el de Regionals al gener

29 de Desembre de 2009, per ACN
  • Saura (a l'esquerra) i Chavez, a la Comissió Mixta

    ACN

Amb l'acord, la Generalitat es farà càrrec de la gestió del servei, decidirà la freqüència de pas, els horaris i les tarifes, així com també els nivells objectius de qualitat i inspeccionarà el servei. Les competències sobre la infraestructura ferroviària seguirà, però, en mans de l'Estat, que s'ha compromès a impulsar una "important millora" del servei de Rodalies el 2010.

De fet, en roda de premsa després de la reunió de la Mixta, Chaves ha assegurat que Catalunya serà la comunitat on l'Estat hi farà el 2010 una "major inversió" en ferrocarrils, fins els 1.880 milions. Generalitat i Estat també volen impulsar al gener la negociació per què Catalunya pugui participar en organismes supraautonòmics relacionats amb les infraestructures ferroviàries.

Malgrat que l'acord per a la transferència arriba amb dos anys de retard després que la Generalitat en rebutgés la proposta feta per l'Estat en dues ocasions, Chaves ha destacat que s'ha "complert un compromís polític" que va assumir el ministre de Foment, José Blanco, amb el president de la Generalitat, José Montilla, el maig. Per Saura, el traspàs de Rodalies era una "reivindicació històrica" dels darrers 20 anys.

L'acord contempla que l'Estat assumirà anualment la totalitat del dèficit que pel 2010 es calcula que serà de 117 milions d'euros i que l'estat cedirà el 2011 50 milions a la Generalitat per millorar el servei. Aquest dimarts també s'han validat dos convenis de coordinació, un entre la Generalitat i Renfe per crear un òrgan mixt de coordinació i control integrat per quatre representants de Renfe i quatre de la Generalitat inclòs el president –que tindrà vot de qualitat i, per tant, majoria- que, entre altres coses, hauran de proposar el nomenament del director del servei.

L'altre conveni és entre l'executiu català i Adif, que establiran el funcionament de la gestió del servei. El consell de ministres d'aquest dimecres aprovarà el decret de transferències que publicarà el Butlletí Oficial de l'Estat el 31 de desembre perquè sigui efectiu l'1 de gener.

Tot i que el servei serà competència de la Generalitat a partir de l'1 de gener, Renfe seguirà sent l'operadora almenys fins el 31 de desembre del 2010, moment en què vencerà el contracte programa i la Generalitat haurà de decidir si el renova o si el dóna a una altra operadora.

D'altra banda, Estat i Generalitat s'han compromès a obrir en una reunió de la Comissió Bilateral del mes de Gener la ponència per impulsar la negociació del traspàs dels trens de Regionals. No s'han volgut fixar terminis i, si bé s'ha admès la "dificultat" de la negociació, Chaves ha destacat que el més important és la "voluntat política" per arribar a acords. Saura, que s'ha remès al Pacte Nacional d'Infraestructures que fixa el 2012 com a data límit per al traspàs de Regionals, confia que l'experiència de la negociació de Rodalies faciliti el procès.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics