Dimarts, 30 de Juliol de 2024

El govern espanyol apuja impostos i congela el sou dels funcionaris

Sáenz de Santamaría qualifica aquestes mesurses d''extraordinàries i no previstes' davant una desviació del dèficit

30 de Desembre de 2011, per ACN/ Redacció
  • Luis de Guindos, Sáenz de Santamaría, Cristóbal Montoro i Fátima Bañez

    ACN

Soraya Sáenz de Santamaría ha situat aquest divendres el dèficit en el 8%, dos punts més del previst per al 2011. La vicepresidenta ha reconegut que aquest increment no va ser comunicat i obliga a prendre "mesures extraordinàries i no previstes". Així. el govern espanyol ha decidit apujar temporalment l'IRPF per a les rendes de treball i de capital entre un 0,75 i un 7%, en funció dels ingressos. També s'incrementarà l'IBI per al 50% dels habitatges, els que estiguin per sobre dels valors cadastrals. Tot això permetrà recaptar 6.000 MEUR. A més, es recupera la deducció per adquisició d'habitatge habitual i es prorroga un any l'IVA superreduït del 4% en aquesta matèria.

Sáenz de Santamaría també ha anunciat la congelació del sou dels treballadors públics, tal com estava previst als pressupostos generals pel 2011, i l'ampliació de la jornada fins a les 37 hores i mitja setmanals. Sáenz de Santamaría ha especificat que "no es retalla" el sou al funcionariat i ha explicat que "es congela la plantilla" de treballadors de "totes les administracions". El Consell també ha aprovat que la taxa de reposició de les plantilles públiques sigui "zero", amb alguna "excepció".

L'excepció a l'hora de substituir places recau sobre funcionaris docents, places d'hospitals i centres del sistema públic de salut, a les forces armades i als cossos de seguretat. En aquests casos la taxa de reposició podrà arribar a un màxim del 10%, ha explicat la vicepresidenta del govern central. Sáenz de Santamaría ha afegit que també es permetrà una taxa del 10% pels cossos destinats a la inspecció tributària i laboral, és a dir, "a la lluita contra el frau". Aquesta és, ha afegit la vicepresidenta,"la primera mesura" d'un pla contra "el pla de lluita contra el frau fiscal i laboral" que l'executiu de Mariano Rajoy vol posar en marxa.

D'altra banda, el govern ha donat el vist-i-plau a apujar un 1% les pensions i prorrogar sis mesos els 400 euros per als aturats que s'hagin quedat sense prestació. La ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha recordat que el govern espanyol ja va deixar clar des del principi que la sortida de la crisi no recauria en les persones més vulnerables, i per això dóna suport ara a pensionistes i aturats. La revalorització de les pensions tindrà una despesa total de 1.382 MEUR. Pel que fa als 400 euros, suposarà 300 milions. Per últim, l'executiu de Mariano Rajoy també ha decidit congelar el Salari Mínim Interprofessional en els actuals 641,40 euros.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges