Dissabte, 28 de Setembre de 2024

El Tribunal de Comptes investigarà l'aval de Shirota per delimitar responsabilitats

El plenari ha aprovat el crèdit per fer front al pagament dels deutes d'aquesta societat amb el vot a favor del PSC

13 d'Abril de 2012, per Enrique Canovaca
  • Treballadora de Shirota, en una imatge d'arxiu

     

Les possibles responsabilitats de l'anterior equip de govern amb Shirota quedaran en mans del Tribunal de Comptes, després que el govern municipal hagi seguit els passos de la CUP i hagi anunciat que presentarà una denúncia davant d'aquest organisme i li lliurarà tota la informació al respecte. La presumpta mala gestió dels diners públics vindria per dues qüestions. La primera, pel fet que l'Ajuntament va avalar el crèdit d'una societat on no té majoria i, per tant, hauria d'haver avalat només la part proporcional al seu accionariat. I, la segona, ara que Shirota no pot fer front a pagar el crèdit i s'ha executat l'aval, hi ha unes quantitats que el consistori no podrà recuperar, tot i que les reclami. És a dir, el ciutadà s'haurà de fer càrrec d'una empresa que no defensa els interessos generals.

Davant d'aquest fet i de l'opinió de l'interventor, Pellicer ha deixat el cas en mans del Tribunal de Comptes. Això sí, l'alcalde no s'ha volgut mullar sobre les possibles conseqüències per als anteriors gestors, siguin penals o administratives -el retorn dels diners, la inhabilitació o una multa, per exemple. Per la seva banda, el portaveu de la CUP, David Vidal, considera que el govern hauria d'haver donat aquest pas amb anterioritat i s'ha queixat que el seu grup no pot accedir a informació bàsica per analitzar el cas, com les actes d'aprovació de l'aval o de constitució de Shirota.

La segona tinent d'alcalde, Teresa Gomis, ha justificat la decisió de no enviar la documentació al Tribunal de Comptes fins ara perquè "abans s'havia de tancar l'aprovació del crèdit que ens ha de permetre pagar l'aval en més anys i no ara d'un sol cop". Precisament, el plenari municipal ha aprovat aquest crèdit amb els vots favorables del govern i del PSC i contraris d'Ara Reus i la CUP. El vot positiu del partit independentista estava condicionat a demanar responsabilitats per la gestió de Shirota, un fet que no s'ha produït fins després del plenari.

Des d'Ara Reus, el seu portaveu, Jordi Cervera, ha insistit en la possibilitat de fer viable Shirota, una empresa dedicada a la investigació en nutrició i salut, a través de l'ampliació de capital i l'accés a una subvenció de gairebé un milió d'euros de Madrid. Cervera ha insistit en què l'ampliació de capital es va aprovar en diversos consells d'administració i que l'equip de govern no l'ha volgut acceptar. Pellicer li ha contestat que segons tots els informes emesos, Shirota no és ni serà viable a curt i mig termini, i que "la ciutat no pot invertir més en aquest projecte".

A més, l'alcalde ha defensat la necessitat d'aprovar el crèdit per fer front a l'aval perquè en cas contrari "seria un cop mortal per a l'Ajuntament" ja que s'hauria de pagar de cop els 2,7 milions. Ara, s'allarguen les quotes, però també augmenten considerablement els interessos, del 7,5%. Per últim, Pellicer ha agraït el vot favorable del PSC i "la seva responsabilitat" davant unes operacions iniciades pel propi partit.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jacob  13 d'Abril de 2012

Shirota

El contribuient ha d´estar d´acord amb el primer pas donat per la CUP. Així com també amb la gestió feta per l´interventor qué ha donat pas a la determinació de l´equip de govern. Shirota ha sigut una bola de neu amb evolució descontrolada des de el seu inici, on l´Ajuntament va posar un aval com a minim desproporcionat. L´idea no ha sortit bé, aquestes coses poden passar, però el cert és qué els reusencs ara estem molt mès endeutats.  

Reportatges