Divendres, 30 d'Agost de 2024

Quan la teràpia és la terra

Una trentena de persones tenen cura del seu hort social a la ciutat

25 de Juny de 2018, per Text i fotografies: Arnau Martínez
  • Galeria de l'hort urbà a Reus

    Arnau Martínez

  •  

  •  

  •  

  •  

Han plantat cols, enciams, tomaqueres, carabassons, albergínies, bajoques, cebes i porros. Des de fa unes setmanes, una trentena de persones han creat els seus propis horts a un solar de la zona del Mas Tallapedra. La idea s'emmarca dins el programa '3C Cultivem el Clima i la comunitat' de la Fundació Humana. El projecte va començar l'any 2015 a Lliçà d'Amunt i des de llavors se n'han fet tres a Catalunya i tres més a la resta del territori espanyol. Ara ha arribat a Reus, a una finca particular perquè la iniciativa ha estat privada. "Pretenem apropar a la gent de tot tipus de perfil a l'horticultura ecològica de subsistència, familiar", explica el tècnic d'Humana, Albert Amorós.

Dos dies per setmana compten amb un tècnic que s'encarrega de formar a nivell teòric i pràctic els horticultors durant els dos anys que dura el projecte. També fa dinàmiques de grup i assessorament individualitzat. La majoria de les plantes ja han crescut i ara han trobat purgó. És el primer dia que utilitzaran fitosanitaris i el tècnic els ensenya com utilitzar aquests productes. Al mateix temps repassen els horaris de rec automàtic. "Inicialment el programa feia molta incidència en el canvi climàtic i l'ecologia com a alternativa al sistema de consum actual, i amb els anys, de forma natural hem evolucionat cap al vessant més social. Ara donem molta importància a la cohesió de l'equip, a les taques comunes i a millorar la qualitat de vida de la gent", manifesta Amorós.

Una de les persones que ha adquirit una parcel·la és el Sebastià Guillemat: "És una cosa molt personal, tens el teu espai. Aquestes primeres setmanes l'hort m'ha aportat benestar i pau amb mi mateix". I "tranquil·litat", afegeix l'Ariana Patiño, "fins i tot tenir una rutina". Cap dels dos treballa i es van assabentar del projecte gràcies a l'associació de veïns del seu barri, Sant Josep Obrer. Hi ha 30 persones que han estat seleccionades mitjançant una entrevista personalitzada. "El perfil és heterogeni. Hi ha gent que manifesta la necessitat de tenir l'hort per una qüestió de millorar la dieta o per dificultats econòmiques i d'altra que ho fan per una qüestió d'il·lusió, de motivació", apunta l'Albert Amorós, que a més afegeix que "tots comparteixen un vessant terapèutica, com millora l'estat d'ànim de les persones en el moment d'accedir a l'hort".

El Zaitu Moukhls va arribar a Reus el 2005 i expressa "la necessitat de conèixer gent i fer noves amistats". Ell havia treballat en l'horticultura, però no de manera professional, i manifesta que "ara ens estan ensenyant com fer-ho d'una manera correcta", explica. "Hi ha gent que mai ha tingut un hort i estan coneixent coses noves, entre tots ens ajudem", valora. U

na altra de les persones del grup és la Maria Dolors Navas, que està a punt de jubilar-se i sempre li havia rondat la idea de tenir un hort. Quan va saber que s'iniciava el projecte va veure ràpidament que era una oportunitat. "Primer va ser una mica dur però, perquè s'havia de cavar tota la terra", recorda. Quan van arribar només hi havia un solar i van haver d'arranjar-ho tot. La Maria comparteix la parcel·la amb una altra dona de 80 anys: "Un dia vinc a regar jo i l'altre ve a regar ella", detalla, perquè "aquí sempre et trobes gent, et saludes i ens ajudem, per exemple, per clavar les canyes. L'hort acaba sent secundari", sentencia.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

hort urbà reus reusdigital
hort urbà reus reusdigital
hort urbà reus reusdigital
hort urbà reus reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics