Dimarts, 03 de Setembre de 2024

Més de 2.000 persones afectades per càncer i familiars van necessitar tractament psicològic a la demarcació

L'Informe Observatori del Càncer AECC sobre l'atenció psicològica a pacients de càncer i familiars adverteix que el 48% dels hospitals públics estatals no ofereixen atenció especialitzada, i que en el 52% restant és insuficient

04 de Febrer de 2019, per Redacció
  • Pacients durant una primera sessió de quimioteràpia

    ACN

El passat 2018, un total de 2.045 persones afectades per càncer -o bé familiars- de la demarcació van necessitar tractament psicològic especialitzat. Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, que se celebra tots els anys el 4 de febrer, l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha presentat l'estudi de l'Observatori del Càncer de la AECC 'Informe sobre l'atenció psicològica a pacients de càncer i familiars a Espanya', que incorpora aquestes i altres dades. 

L'informe exposa les característiques de l'impacte psicològic del càncer en les persones afectades per la malaltia -pacients i familiars-, les diferències entre suport emocional i atenció psicològica especialitzada, el perfil de pacients i familiars que sol·liciten aquest tipus d'atenció en la AECC, l'eficàcia d'aquesta i la situació de l'atenció psicològica especialitzada en el Sistema Nacional de Salut (SNS) dins de l'àmbit hospitalari.

La primera gran conclusió mostrada en l'informe és que, a l'Estat, el 94% de les comunitats autònomes o bé no ofereix tractament psicològic especialitzat a pacients i familiars, o és insuficient. Quant als hospitals públics, la proporció és que el 48% tampoc no ofereix atenció psicològica, i en el 52% restant, és insuficient. No obstant això, tots els plans autonòmics o estratègies dedicades a càncer (igual que l'Estratègia Nacional en Càncer del SNS) fan referència a la necessitat d'oferir suport psicològic a pacients de càncer i els seus familiars. Com a dada, i malgrat aquest reconeixement, fins a quatre comunitats autònomes (Illes Canàries, Cantàbria, Illes Balears i Múrcia) no posseeixen plans en càncer.

S'estima que en el 30% dels casos les persones afectades desenvoluparan algun tipus de trastorn psicopatològic que necessitaria tractament especialitzat. Es calcula que actualment a l'Estat hi ha prop de 236.000 persones afectades per la malaltia que necessitarien aquest tipus de tractament especialitzat.

L'Associació, amb més de 250 professionals de la psicologia activats per desenvolupar aquesta qüestió, ha atès al 13% del total de persones afectades que necessiten tractament psicològic especialitzat. El 87% restant, o no ho han rebut o ha estat de manera insuficient.

L'Associació defensa un model d'atenció integral i multidisciplinària on el tractament psicològic especialitzat estigui integrat en la cura habitual com un element més de qualitat assistencial a les persones afectades pel càncer. No obstant això, i segons l'Informe Necessitats no Clíniques dels Pacients amb Càncer i Acompanyants a l'Estat: una visió multidisciplinària presentat per la Fundació ECO i la AECC al 2018, aquesta necessitat no sempre està coberta ja que només el 21,3% dels professionals de l'oncologia mèdica i el 31,4% de les infermeres i infermers diuen oferir i derivar al servei d'atenció psicològica de manera rutinària.

Davant aquesta situació, la AECC creu necessari que les persones afectades pel càncer tinguin cobertes les seves necessitats d'atenció psicològica i que el Sistema garanteixi, com a mínim, l'avaluació dels nivells de distrés -tant de pacients com de familiars- des del primer moment del diagnòstic i l'accés a tractament psicològic especialitzat quan el necessitin.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics