Divendres, 19 d'Abril de 2024

Es recuperen les restes de dos soldats republicans i d’altres individus no identificats a la Terra Alta

Properament s’obriran les fosses de la Guerra civil del Cementiri de Salomó

21 d'Agost de 2019, per Redacció
  • Imatge del Cementiri d'Alguaire

    gencat.cat

Les darreres excavacions que s'han dut a terme entre maig i juliol d'aquest 2019, en el marc del Pla de Fosses de la Generalitat, han estat al Cementiri d'Alguaire (Segrià), a Caseres i a Batea (Terra Alta). L'actuació a Caseres ha permès recuperar les restes de dos soldats republicans d'una fossa a tocar de la carretera N-420 i les restes d'un nombre encara indeterminat d'individus d'una altra finca del poble. Els arqueòlegs han d'analitzar aquestes restes per saber a quantes persones poden pertànyer. A Batea no s'hi ha recuperat cap individu. Els treballs d'Alguaire encara estan en curs. 

Les properes obertures seran a Foradada (Noguera), en una excavació que començarà al setembre i preveu recuperar almenys un individu, i al Cementiri de Salomó (Tarragonès), sense data d'obertura, on s'hi esperen trobar almenys les restes de dos soldats republicans. Des de la transició, s'havien obert a Catalunya 28 fosses, recuperat 58 cossos i identificat unes altres set persones. El Pla de Fosses de la Generalitat, engegat l’any 2017, ha permès obrir 21 fosses de la Guerra Civil i ha identificat set persones que hi estaven enterrades. Les excavacions han facilitat la recuperació de 292 persones.

El Pla estableix uns protocols d'actuació, planifica i prioritza l'obertura de noves fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. El Programa d’identificació genètica, que complementa el Pla de fosses, disposa d’una base de dades on hi ha perfils genètics de familiars de víctimes i perfils genètics de les restes humanes localitzades en fosses. Si hi ha coincidència genètica, la víctima pot ser identificada i per tant retornada a la família. Si la identificació no és possible, les restes han de ser enterrades als cementiris dels municipis on van ser trobades, tal com marca la Llei de fosses. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics